Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Arbuscular mycorrhiza of lavender (Lavandula angustifolia Mill.) from fields under contrasting fertilization regimes

Tytuł:
Arbuscular mycorrhiza of lavender (Lavandula angustifolia Mill.) from fields under contrasting fertilization regimes
Porównanie mikoryzy arbuskularnej lawendy wąskolistnej (Lavandula angustifolia Mill.) z upraw różniących się typem nawożenia
Autorzy:
Jęczmyk, Beata
Słowa kluczowe:
arbuscular mycorrhizal fungi (AMF), dark septate endophytes (DSE), Lavandula angustifolia, Olpidium spp., mineral and organic fertilization
mikoryza arbuskularna, Lavandula angustifolia, uprawa roślin leczniczych, DSE (dark septate endophytes), Olpidium spp., nawożenie mineralne i organiczne
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem niniejszej pracy magisterskiej było zbadanie wpływu różnego nawożenia na wykształcenie mikoryzy arbuskularnej w uprawach Lavandula angustifolia Mill. oraz porównanie dostępności propagul grzybów arbuskularnych w glebie pochodzącej z tych upraw. Dodatkowo oceniono obecność innych endofitów korzeniowych, takich jak grzyby DSE oraz Olpidium spp. w korzeniach lawendy.W doświadczeniu zastosowano dwa rodzaje nawożenia – mineralne i organiczne (obornik). Trzy uniwersalne nawozy zawierające fosfor, potas i azot stosowano w zalecanych przez producenta dawkach w uprawach konwencjonalnych. Na obszarze pola ekologicznego zastosowano obornik jednokrotnie, dwa lata przed założeniem uprawy lawendy. Zabiegi rolnicze prowadzono z umiarkowaną intensywnością w celu utrzymania wysokich standardów wymaganych do produkcji surowców roślin leczniczych. Gleba pochodząca z upraw nawożonych mineralnie posiadała wyższe pH oraz większą zawartość fosforu, azotu i wapnia. Nie stwierdzono wpływu różnego typu nawożenia na stopień kolonizacji mikoryzowej lawendy. W eksperymencie z Plantago lancelota nie odnotowano różnic w dostępności propagul grzybów arbuskularnych w glebie pochodzącej z obu typów upraw. Odmienne nawożenie prowadzone z umiarkowaną intensywnością nie wpłynęło także na występowanie grzybów DSE. Odnotowano natomiast częstsze występowanie pasożytów z rodzaju Olpidium spp. w korzeniach lawendy z upraw konwencjonalnych.

The impact on fungal root endophytes of a cultivation programme using mineral and organic fertilization on lavender (Lavandula angustifolia Mill.) was studied. Root endophyte colonization, namely arbuscular mycorrhizal fungi (AMF), dark septate endophytes (DSE) and Olpidium spp., as well as AMF abundance in the soil were assessed. In the case of mineral fertilization, the moderate amounts of phosphorus and potassium fertilizers were incorporated at the beginning of the experiment. The moderate amounts of nitrogen fertilizer were applied throughout its course. In the organic field, animal manure was applied once two years before establishment of the experiment. Higher pH and P, N and Ca contents were found in the soil under mineral fertilization. No significant differences in all mycorrhizal parameters were found in the case of lavender roots collected from both treatments. The results of the Plantago lanceolata L. laboratory experiment in respect of the infectivity potential of the AMF present in the soils were in accordance with the trends obtained from mycorrhizal colonization assessments of L. angustifolia. No significant differences were found between the treatments in the case of DSE. In the case of Olpidium spp., the higher frequency of the occurrence of these endophytes was observed in lavender under mineral fertilization. The fertilization types applied with the moderate intensity did not have an impact on AMF colonization of lavender and the number of AMF propagules in soil, as well as on the abundance of DSE, whereas influenced the occurrence of Olpidium spp.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies