Tytuł pozycji:
Ocena jakościowa żywienia dzieci uczęszczających do przedszkola w Dobczycach
Prawidłowo zrównoważona dieta jest niezbędna do zachowania pełni zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Dieta, która zapewnia dziecku wszystkie składniki odżywcze, wspomaga jego rozwój i prawidłowe wzrastanie, dlatego tak ważne jest aby kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe już wśród dzieci przedszkolnych. Celem pracy jest jakościowa ocena sposobu żywienia dzieci uczęszczających do przedszkola w Dobczycach. W pracy metodą punktową (test Bielińskiej z modyfikacją Kuleszy) oceniono jadłospisy dekadowe z okresu jesienno-zimowego oraz wiosenno-letniego z roku 2012 z Przedszkola Samorządowego nr 3 w Dobczycach. Określono, iż w jadłospisie jesienno-zimowym wszystkie śniadania oraz obiady są posiłkami racjonalnymi, natomiast popełniono błędy w jadłospisie z okresu wiosenno-letniego. Połowa śniadań z tego okresu oceniona została jako posiłki nieracjonalne ze względu na braki warzyw lub owoców. Należy stale prowadzić edukację żywieniową wśród pracowników przedszkoli w zakresie przygotowania zdrowych i smacznych posiłków dla dzieci.
A well balanced diet is essential to maintaing good health and proper functioning of the human body. A diet that provides all the nutrients helps right growth of child's organism. This is why it is so important create correct eating habits already among pre-school children.Aim of the study is a qualitative assessment of the diet of children attending kindergarten in Dobczyce. In this paper decade menus from the periods autumn-winter and spring-summer of 2012 from the public Kindergarten No. 3 in Dobczyce have been rated by a point method (Bielińska's test modified by Kulesza). It was determined that in the autumn-winter menu for breakfast and lunch all meals are rational, but mistakes were made in the diet of the spring-summer period. 50% of these breakfast have been assesed as irrational meals due to lack of vegetables or fruits. Therefore, nutrition education among employees of preschools in the preparation of healthy and tasty meals for children should be made regularly.