Tytuł pozycji:
Wpływ związków biologicznie aktywnych pochodzenia roślinnego na stabilność układów klasycznych i wielokrotnych stosowanych w kosmetologii
VI. Streszczenie Emulsja stanowi układ dyspersyjny składający się z dwóch niemieszających się cieczy, z których jedna rozproszona jest w drugiej w postaci kropel. Układy emulsyjne są niestabilne. Ich trwałość zależy od substancji obniżających napięcie międzyfazowe oraz utrudniających zlewanie się kropel fazy rozproszonej. Różnice we właściwościach fizykochemicznych emulsji typu O/W i W/O są głównie wynikiem odmiennej polarności fazy zewnętrznej i jej oddziaływań z otoczeniem. Istnieje wiele metod otrzymywania emulsji. Najczęściej uzyskuje się je poprzez zdyspergowanie jednej cieczy w drugiej. Najprostszą metodą otrzymywania stabilnej emulsji jest wprowadzenie do układu odpowiedniego emulgatora. W niniejszej pracy opisano wybrane grupy związków roślinnych pod względem budowy chemicznej i działania biologicznego. Na podstawie publikacji naukowych i przedstawionych w nich badaniach przeanalizowano wpływ związków roślinnych na stabilność emulsji w czasie. W pracy wykazano, że związki o działaniu antyoksydacyjnym mogą działać stabilizująco na emulsje. Bardzo dobrymi surowcami pochodzenia naturalnego zwiększającymi stabilność układu emulsyjnego są gumy. Ekstrakty roślinne mogą również powodować destabilizację emulsji. Przy opracowywaniu nowej receptury kosmetycznej należy odpowiednio dobrać mieszaninę surowców pochodzenia naturalnego. Obecnie w produkcji emulsji kosmetycznych powszechnie stosuje się surowce pochodzenia roślinnego. Dąży się do stworzenia preparatów, które są stabilne fizycznie i posiadają odpowiednie działanie biologiczne. Współczesna kosmetologia wciąż poszukuje substancji pochodzenia roślinnego, które stanowią alternatywę dla syntetycznych surowców.
VI. Abstract The emulsion is a dispersion comprising two immiscible liquids, one of which is dispersed in another in the form of drops. These systems are unstable and their durability depends on the inter-facial tension-lowering substances and preventing coalescence of droplets of dispersed phase. The differences in physico-chemical properties of the emulsion of the O/W and W/O are mainly due to the opposite polarity of the external phase and its interaction with the environment. There are many methods for the preparation of the emulsion. They are generally obtained by dispersing one liquid in another. The simplest method of obtaining a stable emulsion system is the insertion of a suitable emulsifier. This work describes some of the groups of plant compounds in terms of the chemical structure and the biological activity. Based on studies presented in scientific publications, the effect of plant compounds on the chemical properties of emulsions was analyzed. The study showed that the antioxidant compounds can stabilize the emulsions. Very good raw materials of natural origin resulting in stabilization of the emulsion are rubbers. The plant extracts may also cause a destabilization of emulsions. In the aim of developing of new cosmetic formulation, main attention should be given on the adequate selection of raw materials of natural origin. Currently, in the production of cosmetic emulsions raw materials of plant origin are commonly in use. The objective is to create formulations that are physically stable and have an appropriate biological effect. Modern cosmetology is still looking for substances of plant origin which are an alternative to synthetic materials.