Tytuł pozycji:
Opinia konsumentów na temat żywności modyfikowanej genetycznie
Praca poświęcona jest badaniu opinii publicznej na temat żywności modyfikowanej genetycznie. Grupą badaną byli studenci Instytutu Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz pracownicy jednej z krakowskich firm typu Finance Shared Service Center. Celem badania ankietowego było zaobserwowanie różnic pomiędzy tymi grupami w zakresie wiedzy na temat żywności modyfikowanej genetycznie, stosunku do modyfikacji oraz potrzeby edukacji w tym zakresie.Badaniem objęto 160 osób, z czego 82% stanowiły kobiety. Studenci wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum w Krakowie stanowili 43.8% badanych, natomiast pracownicy krakowskiej firmy finansowej 56.2%. W pracy tej został użyty autorski kwestionariusz ankiety. Ankieta składała się z 25 pytań zamkniętych, jednego otwartego, z czego 4 dotyczyły wieku, płci, wykształcenia i miejsca zamieszkania. Praca wskazała na bezwzględną konieczność edukacji w temacie modyfikacji genetycznej żywności wszystkich reprezentatywnych grup wymienionych w badaniu, zatem więc i całego społeczeństwa. To w niewiedzy i braku rzetelnej informacji tkwi przyczyna sceptycznego nastawienia Polaków do modyfikacji żywności. Zarazem problem znajduje się w braku zaufania do władzy odpowiedzialnej za kontrole i odpowiednie znakowanie produktów spożywczych.
The thesis is devoted to a public opinion of a genetic food among public health students of Jagiellonian University and employees of a financial firm. The purpose of the survey studies was to determine significant knowledge and attitude towards genetic food.The study involved 160 people, 82% of them were women. Investigated group were the students of Institute of Public Health, Jagiellonian University Medical College 43.8% and employees of a financial firm in Cracow 56.2%. In a research was used a questionnaire. It consisted of 25 closed-ended questions and one open-ended question out of which 4 concerned age, sex, education and abode.The thesis results have shown a tremendous need for educating population. The lack of proper knowledge and reliable source of genetic food information drives a sceptical attitude towards genetic food. The genetic products are not happily accepted by a consumer due to lack of trust in food administration that manages controls and proper packages that should have consisted of all necessarily dietary information