Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Opinia konsumentów na temat żywności modyfikowanej genetycznie

Tytuł:
Opinia konsumentów na temat żywności modyfikowanej genetycznie
The opinion of consumers to genetically modified food
Autorzy:
Górska, Monika
Słowa kluczowe:
żywność modyfikowana genetycznie, konsumenci, opinia publiczna
genetically modified food, consumers, public opinion
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Praca poświęcona jest badaniu opinii publicznej na temat żywności modyfikowanej genetycznie. Grupą badaną byli studenci Instytutu Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz pracownicy jednej z krakowskich firm typu Finance Shared Service Center. Celem badania ankietowego było zaobserwowanie różnic pomiędzy tymi grupami w zakresie wiedzy na temat żywności modyfikowanej genetycznie, stosunku do modyfikacji oraz potrzeby edukacji w tym zakresie.Badaniem objęto 160 osób, z czego 82% stanowiły kobiety. Studenci wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum w Krakowie stanowili 43.8% badanych, natomiast pracownicy krakowskiej firmy finansowej 56.2%. W pracy tej został użyty autorski kwestionariusz ankiety. Ankieta składała się z 25 pytań zamkniętych, jednego otwartego, z czego 4 dotyczyły wieku, płci, wykształcenia i miejsca zamieszkania. Praca wskazała na bezwzględną konieczność edukacji w temacie modyfikacji genetycznej żywności wszystkich reprezentatywnych grup wymienionych w badaniu, zatem więc i całego społeczeństwa. To w niewiedzy i braku rzetelnej informacji tkwi przyczyna sceptycznego nastawienia Polaków do modyfikacji żywności. Zarazem problem znajduje się w braku zaufania do władzy odpowiedzialnej za kontrole i odpowiednie znakowanie produktów spożywczych.

The thesis is devoted to a public opinion of a genetic food among public health students of Jagiellonian University and employees of a financial firm. The purpose of the survey studies was to determine significant knowledge and attitude towards genetic food.The study involved 160 people, 82% of them were women. Investigated group were the students of Institute of Public Health, Jagiellonian University Medical College 43.8% and employees of a financial firm in Cracow 56.2%. In a research was used a questionnaire. It consisted of 25 closed-ended questions and one open-ended question out of which 4 concerned age, sex, education and abode.The thesis results have shown a tremendous need for educating population. The lack of proper knowledge and reliable source of genetic food information drives a sceptical attitude towards genetic food. The genetic products are not happily accepted by a consumer due to lack of trust in food administration that manages controls and proper packages that should have consisted of all necessarily dietary information

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies