Tytuł pozycji:
Zmienność diety wydry w okolicy Lubaczowa.
The diet of otters Lutra lutra was studied by spraint analysis in three different habitats: river, reservoir and ponds. The material collected in the years 2011 – 2012 in the Lubaczów county (Podkarpackie voivodeship).The main component of the diet in the study area were fish. The second most important food category accounted for amphibians. Mammals, birds, reptiles and invertebrates were a supplement to diet. Most commonly eaten fish species were perch (Perca fluviatilis) and roach (Rutilus rutilus). Season and habitat occupied by a predator has an effect on diet.
Dietę wydry Lutra lutra badano metodą analizy odchodów zebranych w trzech różnych siedliskach: rzeka, zalew i stawy hodowlane. Materiał zbierano w latach 2011 – 2012 w powiecie lubaczowskim (województwo podkarpackie). Głównym składnikiem diety na badanym obszarze były ryby. Drugą najważniejszą kategorią pokarmową stanowiły płazy. Ssaki, ptaki, gady oraz bezkręgowce były uzupełnieniem diety. Najczęściej zjadanym gatunkiem ryb był okoń (Perca fluviatilis) i płoć (Rutilus rutilus). Pora roku, a także siedlisko zajmowane przez drapieżnika ma wpływ na dietę.