Tytuł pozycji:
Common ingredients of foods and cosmetics: analysis of the declared ingredients of food products and cosmetics in terms of potentially sensitizing
Food allergy is a very popular topic both among physicians and laymen. Cosmetic allergy also seems to gradually reach the collective consciousness. However, possibility of sensitization to ingredients common to cosmetics and foods has been poorly explored. Aim: Analysis of the composition of food and cosmetic products for the presence of known substances of common sensitizing potential. Materials and methods: We analyzed 150 food products and 150 cosmetic products sold in supermarkets and cosmetic stores in Krakow. The identified components common to cosmetics and foods were examined for potential allergenicity based upon a query in the bibliographic databases PubMed, Scopus, and Embase. Results: The declared composition of the 150 food products included 239 unique ingredients, whereas the 150 cosmetic products contained altogether 679 ingredients. The list of ingredients present both in food products and cosmetics consisted of 16 items occurring in 121 (81% of all analysed) food products and 138 (92%) cosmetics. From this group, delayed type allergy was described in the literature for 9 and anaphylactic reactions for 3. These common haptens and allergens of known sensitizng potential were present in bath lotions, facial and shower gels, filled chocolates as wel as mayonnaise, drinks and fruit nectars. The most common components of this group were sodium benzoate (present in 15% analyzed food products and 27% cosmetics), calcium-sodium salt of ethylenediaminetetraacetic acid (EDTA, respectively 7% and 59%) and vitamin E (alpha-tocopherol, 2% and 14%). Conclusion: Cosmetics and food products contain a range of identical ingredients, some of which may cause delayed type allergy. Therefore, a question arises how often foods are sources of haptens that may provoke systemic reactivaction of allergic contact dermatitis in people who are allergic to cosmetic ingredients.
Alergia pokarmowa to bardzo popularny temat – zarówno wśród lekarzy, jak i laików. Kwestie alergii na kosmetyki także wydają się stopniowo docierać do zbiorowej świadomości. Natomiast możliwość uczuleń na wspólne składniki kosmetyków i pokarmów są obszarem bardzo słabo rozpoznanym. Cel: Analiza składu produktów spożywczych oraz kosmetycznych pod kątem występowania wspólnych substancji o znanym potencjale uczulającym. Materiał i metody: Analizie poddano skład 150 produktów spożywczych oraz 150 produktów kosmetycznych sprzedawanych w hipermarketach oraz drogeriach na terenie Krakowa. Zidentyfikowane składniki wspólne dla kosmetyków i pokarmów przeanalizowano pod kątem potencjału uczulającego na podstawie kwerendy w bazach bibliograficznych PubMed, Scopus oraz Embase. Wyniki: W deklarowanym składzie 150 produktów spożywczych zidentyfikowano w sumie 239 składników, natomiast w 150 produktach kosmetycznych – 679. Lista składników obecnych zarówno w produktach spożywczych, jak i kosmetykach, obejmowała 16 pozycji występujących w 121 (81% wszystkich przeanalizowanych) produktach spożywczych i 138 (92%) produktach kosmetycznych. Z tej grupy, w odniesieniu do 9 składników opisano w literaturze reakcje nadwrażliwości o charakterze alergii opóźnionej, a do 3 o charakterze reakcji natychmiastowej. Te wspólne hapteny i alergeny o znanym potencjale uczulającym występowały najczęściej w płynach do kąpieli, żelach do twarzy i pod prysznic, a zarazem w czekoladach nadziewanych, majonezach, napojach i nektarach owocowych. Najczęściej występującymi składnikami z tej grupy były benzoesan sodu (15% produktów spożywczych, 27% produktów kosmetycznych), sól wapniowo-sodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego (EDTA, odpowiednio 7% i 59%) oraz witamina E (alfa-tokoferol, 2% i 14%). Wnioski: Kosmetyki i produkty spożywcze zawierają szereg identycznych składników, z których część może powodować alergię typu opóźnionego. Nasuwa się zatem pytanie, jak często pokarmy są źródłem haptenów prowokujących systemową reaktywację alergicznego wyprysku kontaktowego u osób uczulonych na składniki kosmetyków.