Tytuł pozycji:
Ocena właściwości antyoksydacyjnych pochodnych aminoalkanoli o spodziewanej aktywności stabilizującej potencjał błony komórkowej
The aim of the study was the assessment of antioxidant properties of selected phenoxyaminoalkanol derivatives synthesized in the Department of Bioorganic Chemistry JU MC. The compounds are characterized with the expected anticonvulsant activity as well as neuroprotective effects. Antioxidant activity was evaluated using DPPH and FRAP methods. Blood sampled from Wistar rats was incubated with or without selected compounds. Additionally, catalase activity and the influence of several compounds’concentrations (namely 10 mM, 1 mM and 0,1 mM) on oxidative stress parameters was assessed. Several reference substances presenting antioxidant properties such as quercetin, vitamin C and Trolox were used in the experiment. According to the results obtained, not only the kind of substituents on the phenoxy group or isomerism influenced compounds’ antioxidant activity but also the length of the carbon chain between the oxygen and the nitrogen atoms in the phenoxyaminoalkanol derivative molecule. Moreover, the influence of compounds’ concentration on antioxidant activity was stated.
W pracy oceniono właściwości antyoksydacyjne pochodnych fenoksyaminoalkanoli zsyntetyzowanych w Zakładzie Chemii Bioorganicznej UJ CM, które odznaczają się prawdopodobnie działaniem przeciwdrgawkowym oraz neuroprotekcyjnym. Zdolności antyoksydacyjne badano za pomocy testów DPPH i FRAP po inkubacji badanych związków z krwią pobraną od szczurów rasy Wistar i bez inkubacji. Oznaczono także aktywność katalazy dla pochodnych fenoksyaminoalkanoli. Badano również wpływ stężenia pochodnych aminoalkanoli na parametry stresu oksydacyjnego. Przygotowano serię badanych związków stężeniach: 10 mM, 1 mM i 0,1 mM. W celu porównania właściwości antyoksydacyjnych zastosowano substancje referencyjne takie jak: kwercetyna, witamina C oraz trolox, dla których również wykonano serię oznaczeń w stężeniach podanych wyżej. Na podstawie przeprowadzonych badań zaobserwowano, że nie tylko rodzaj ugrupowań w podstawniku fenoksylowym czy izomeria ma wpływ na zmianę właściwości antyoksydacyjnych ale również długość łańcucha węglowego pomiędzy atomem tlenu i azotu w cząsteczce pochodnej fenoksyaminoalkanolu. Obserwowano również w niektórych przypadkach wpływ stężenia na aktywność tych związków w zastosowanych testach.