Tytuł pozycji:
Model of care for malnourished patients treated with parenteral nutrition in the Intensive Care Unit
Niedożywienie jest jednym z powszechniejszych zaburzeń odżywiania rozpoznawanym wśród hospitalizowanych pacjentów, szczególnie w oddziałach chirurgii, czy intensywnej terapii. Udowodniono, iż stan ten w znaczący sposób utrudnia leczenie i rekonwalescencję, wydłuża czas pobytu w szpitalu i zwiększa śmiertelność wśród chorych. Celem pracy było stworzenie modelu opieki nad chorym niedożywionym leczonym pozajelitowo. W rozdziale pierwszym zaprezentowano kliniczne podstawy żywienia człowieka, w tym sposoby oceny stanu odżywiania. Rozdział drugi przedstawia sposoby określania zapotrzebowania energetycznego, a także metody leczenia żywieniowego chorych niedożywionych. W rozdziale trzecim pracy powzięto próbę stworzenia uniwersalnego modelu opieki nad chorym niedożywionym w Oddziale Intensywnej Terapii. W pracy wykorzystano dane z najnowszych publikacji i wytycznych dotyczących prowadzenia terapii żywieniowej.
Malnutrition is one of the more common eating disorders recognized among hospitalized patients, this problem is particularly evident in the departments of surgery and intensive care. It has been proved that this condition significantly hinders treatment and convalescence, it extends the length of hospital stay and increased mortality rates.The aim of this study was to create a model of care for patients treated with parenteral nutrition. The first chapter presents the clinical basis of human nutrition and ways to assess the state of nutrition. The second chapter presents methods for determining energy intake and nutritional treatment of patients suffering from malnutrition. In the third chapter of this work tried to attempt to create a universal model of care for malnourished patients in the Intensive Care Unit. In this study were used data from recent publications and guidelines for nutritional therapy.