Tytuł pozycji:
Oznaczanie jonów azotanowych(V) w pieczarkach metodą chromatografii jonowej.
The study determined the contents of nitrate ions (V) in the fruiting bodies of Agaricus bisporus and stated what factors affect the amount of the tested ion. Two varieties of this species were investigated: white and brown variety. All tested fruiting bodies were subjected to a preliminary preparation. During the preparation, the mushrooms were shredded and the resulting pulp was transferred to conical flasks. Then, the obtained solution was subjected to the relevant determination by using advanced analytical techniques, which was High Performance Ion Chromatography – HPIC-).The contents of nitrate ions (V) in mushrooms ranged between 867 and 1691 mg /kg. The number of marked ions largely depended on the quality and the variety of the fruiting bodies, the pathological profile and the type of the substrate on which the mushrooms are grown. It was also proved that the time of harvest, the stage of development as well as a structural element of the mushroom have little effect on the amount of nitrate ions (V). It is also not surprising that, depending on the place of purchase, the concentration of nitrate (V) in mushrooms changed. The values obtained are the result of the correlation of all the above factors.
W pracy ustalano zawartości jonów azotanowych(V) w owocnikach pieczarki dwuzarodnikowej oraz stwierdzano, jakie czynniki mają wpływ na ilość badanego jonu. Badano dwie odmiany tego gatunku: odmianę białą i brązową. Wszystkie badane owocniki poddane były wstępnemu przygotowaniu. W ramach tego przygotowania miksowano pieczarki oraz przenoszono uzyskaną miazgę do kolb stożkowych. Następnie tak otrzymany roztwór poddawany był właściwemu oznaczaniu przy użyciu zaawansowanej techniki analitycznej jaką była wysokosprawna chromatografia jonowa (High Performance Ion Chromatography – HPIC-).Zawartość jonów azotanowych(V) w pieczarkach wahała się między 867 a 1691 mg/kg. Ilość oznaczanych jonów w znacznej mierze zależała od jakości, odmiany owocników, profilu patologicznego oraz rodzaju podłoża, na którym uprawiane są pieczarki. Udowodniono również, że godzina zbioru, faza rozwoju a także element budowy pieczarki miały niewielki wpływ na ilość jonów azotanowych(V). Nie jest również dziwne, że w zależności od miejsca zakupu stężenia azotanów(V) w pieczarce zmieniały się. Tak otrzymane wartości były wynikiem korelacji wszystkich wymienionych wyżej czynników.