Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Nutrition in the postoperative period after total gastrectomy

Tytuł:
Nutrition in the postoperative period after total gastrectomy
Żywienie w okresie pooperacyjnym po całkowitej resekcji żołądka
Autorzy:
Domoradzka, Weronika
Słowa kluczowe:
resekcja żołądka, żywienie, nowotwór żołądka
gastric resection, nutrition, stomach cancer
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Gastric cancer is one of the most common cancers in the world. Most cases are diagnosed only at an advanced stage. In view of the current state of the art the best method of treatment is only gastrectomy. The big problem is the nutritional status of patients at the time of diagnosis, because the disorder affects all patients undergoing surgery. Malnutrition is a factor of poor prognosis in surgical treatment of gastric cancer. The corresponding model nutrition improves nutritional status and prevents nutrient deficiencies and impaired back to health.AIM: The purpose of this work is to provide a method for feeding postoperative patients undergoing total gastrectomy.METHODS AND MATERIALS: To evaluate the diet used hospital records of eight patients after total gastrectomy, which contains information nutritional status and dietary habits and diets used.RESULTS: All patients undergoing surgery had abnormal nutritional status. In the postoperative period oral nutrition implemented after 6 - 7 days after surgery. At this time they were fed enterally or parenterally. Complications appeared patients with low levels of the album. After the hospitalization, patients were recommended digestible diet supplementation hematopoietic factors.

Nowotwór żołądka jest jednym z najczęściej występujących nowotworów na świecie. Większość przypadków rozpoznawana jest dopiero w stadium zaawansowanym. W związku z aktualnym stanem wiedzy najlepszą metodą leczenia jest jedynie resekcja żołądka. Dużym problemem jest stan odżywienia pacjentów w chwili rozpoznania, ponieważ jego zaburzenia dotykają wszystkich osób poddawanych operacji. Niedożywienie jest czynnikiem źle rokującym w operacyjnym leczeniu nowotworu żołądka. Odpowiedni model żywienia poprawia stan odżywienia oraz chroni przed niedoborami pokarmowymi i zaburzonym powrotem do zdrowia. CEL: Praca ma na celu przedstawienie sposobu żywienia pooperacyjnego osób poddanych całkowitej resekcji żołądka.METODY I MATERIAŁY: Do oceny sposobu odżywiania użyto dokumentacji szpitalnej ośmiu osób po całkowitej gastrektomii, w której zawarte są informacje o stanie odżywienia oraz sposobie żywienia i stosowanych dietach. WYNIKI: Wszyscy operowani pacjenci posiadali nieprawidłowy stan odżywienia. W okresie pooperacyjnym wdrożono żywienie doustne po 6 – 7 dniach po operacji. W tym czasie byli oni żywieni dojelitowo lub pozajelitowo. Powikłania pojawiły się u osób z niskim stężeniem album. Po zakończeniu hospitalizacji pacjentom zalecono dietę łatwostrawną z suplementacją czynników krwiotwórczych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies