Tytuł pozycji:
Elementy stanu odżywienia i model żywienia pacjentów po chirurgicznym leczeniu otyłości olbrzymiej
Introduction: One of the most prevalent diseases in the world is obesity, often complicated by other diseases. In many cases, the conservative treatment is ineffective, and therefore are carried bariatric procedures designed to reduce body weight.Aims: The aim of the study was to evaluate the model selected elements of nutrition and the nutritional status of patients after surgical treatment of morbid obesity.Material and methods: The study included 20 women and 10 men aged 23 to 67 years. Conducted a survey that compared: the occurrence of chronic diseases, nutrition, nutrient content in the diet based on diet, weight and indicators of WHR and BMI.Results: Body weight was examined preoperatively average of 153.67 kg, and 144.12 kg. Body mass index (BMI) decreased after treatment with 51.43 kg/m2 to 36.00 kg/m2. Significantly reduced the occurrence of hypertension after the operation by avoiding the gastrointestinal tract (p = 0.023) after the treatment of hypercholesterolemia and sleeves technique gastrectomy (p = 0.027). Nutrition and eating habits change after surgery and changed lifestyle. The adverse effect of the former operations too large energy deficit and the reduction in respect of standard nutrients necessary for proper functioning of the body.Conclusions: Bariatric procedures cause weight loss and reduce the incidence of chronic diseases which are a complication of obesity. Despite these benefits, bariatric treatment creates the risk of nutritional deficiencies stocks need to monitor both the nutritional status and planned supplementation.
Wprowadzenie: Jedną z najczęściej występujących chorób na świecie jest otyłość, często powikłana innymi schorzeniami. W wielu przypadkach leczenie zachowawcze jest nieskuteczne, dlatego przeprowadzane są operacje bariatryczne, mające na celu zmniejszenie masy ciała.Cele:Celem badania była ocena modelu żywienia i wybranych elementów stanu odżywienia pacjentów po chirurgicznym leczeniu otyłości olbrzymiejMateriał i metody:Badaniem objęto 20 kobiet i 10 mężczyzn w wieku 23 do 67 lat. Przeprowadzono badania kwestionariuszowe, w których porównywano: występowanie chorób przewlekłych, sposób odżywiania, zawartość składników odżywczych w diecie na podstawie jadłospisu, masę ciała oraz wskaźniki WHR i BMI.Wyniki: Masa ciała badanych przed operacją wynosiła średnio 153,67kg, a po 144,12kg. Wskaźnik masy ciała (BMI) zmniejszył się po zabiegu z 51,43kg/m2 do 36,00kg/m2. Istotnie zmniejszyło się występowanie nadciśnienia tętniczego po operacji metodą ominięcia żołądkowo-jelitowego (p=0,023) oraz hipercholesterolemii po zabiegu techniką rękawkowej resekcji żołądka (p=0,027). Po zabiegach korzystnie zmienił się sposób żywienia, zachowania żywieniowe oraz styl życia. Niekorzystnym efektem operacji był zbyt duży deficyt energetyczny oraz zmniejszenie w odniesieniu do normy spożycia składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.Wnioski:Operacje bariatryczne powodują redukcję masy ciała oraz zmniejszają występowanie chorób przewlekłych stanowiących powikłanie otyłości. Mimo tych korzyści leczenie bariatryczne stwarza ryzyko występowania niedoborów pokarmowych stąd konieczność zarówno monitorowania stanu odżywienia jak i planowej suplementacji.