Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena częstości spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych przez młode osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze

Tytuł:
Ocena częstości spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych przez młode osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze
The evaluation of frequency of polyunsaturated fatty acids intake among young adults with hypertension
Autorzy:
Wróblewska, Joanna
Słowa kluczowe:
arterial hypertension, polyunsaturated fatty acids, metabolic syndrome
pierwotne nadciśnienie tętnicze, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zespół metaboliczny
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the study was to evaluate the frequency of polyunsaturated fatty acids intake by young adults with hypertension. It is easier to make dietary changes in their life style, than in older people. The effect of the diet modification may lead to reduction of complications and limit the cost of treatment. The study group consisted of 100 subjects, 60 males and 40 females, aged 20 – 45 years. Study tool was the questionnaire of food intake frequency and intensity assessing last one month period. The patients decided which products they mostly eat during the month. The food products were divided for “healthy” and “unhealthy”. Patients more often ate saturated acids than polyunsaturated. Dairy and meat dominated in the diet. Olive oil was the most popular eaten healthy product. People from the city more often ate salmon, plant products than from rural areas. Both of them ate often unhealthy products. Men ate more unhealthy products than women.It was assessed that dietary education should be increased among young adults with hypertension. More action should be given for change of inappropriate dietary habits.

Celem badania była ocena częstości spożycia produktów bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe przez młodych dorosłych chorujących na pierwotne nadciśnienie tętnicze ze względu na fakt możliwości modyfikacji ich diety w celu profilaktyki rozwoju powikłań nadciśnienia tętniczego w wieku późniejszym i związanych z tym dodatkowych kosztów terapii. Badaniem zostało objętych 100 chorych w wieku w wieku 20 – 45 lat, 60 mężczyzn i 40 kobiet. Narzędzie badawcze stanowił autorski kwestionariusz, wypełniany samodzielnie przez badanych dotyczący spożycia wybranych grup produktów spożywczych w czasie ostatniego miesiąca.Uzyskane wyniki świadczą o tym, iż badana grupa chorych częściej sięga po produkty bogate w nasycone kwasy tłuszczowe niż w kwasy wielonienasycone. W diecie badanych osób dominują produkty mięsne oraz nabiał. Najczęściej spożywanym produktem korzystnym była oliwa z oliwek. Osoby z miasta częściej spożywały łososia oraz omawianych produktów roślinnych ogółem w porównaniu do pacjentów zamieszkujących wieś. Osoby ze wsi, jak i miasta równie często sięgały w ostatnim miesiącu po produkty niekorzystne dla zdrowia. Mężczyźni odżywiali się w zakresie badanych produktów gorzej niż kobiety. Na podstawie wyników badania stwierdzono, że konieczne są intensywne działania edukacyjne zwiększające wiedzę młodych chorych na nadciśnienie na temat diety korzystnej dla zdrowia oraz wskazano na potrzebę zmiany częstych niekorzystnych nawyków żywieniowych w tej grupie chorych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies