Tytuł pozycji:
Chemiczna charakterystyka metod pomiaru właściwości antyoksydacyjnych ekstraktów kiełków roślin rodzaju Brassica.
Kiełki wbrew pozorom nie są wynalazkiem naszych czasów. Jako żywność oraz lek znane były już w starożytności. Dziś zostały na powrót odkryte. Podczas procesu kiełkowania zgromadzone w nasionach substancje przetwarzane są tak, że organizm może je łatwiej przyswajać. Wśród wielu cennych związków obecnych w kiełkach roślin rodzaju Brassica pojawiają się antyoksydanty, które pomagają likwidować występujące w nadmiarze wolne rodniki, dzięki czemu zmniejszają ryzyko pojawiania się niebezpiecznych dla zdrowia zmian w organizmie ludzkim. Celem pracy było zbadanie właściwości antyoksydacyjnych wodnych oraz acetonowych ekstraktów kiełków kapusty białej i czerwonej poprzez spektrofotometryczne oznaczenie zawartości związków fenolowych, karotenoidów oraz witamin. W końcowym etapie porównano zdolność przeciwutleniającą kiełków oraz dojrzałych roślin rodzaju Brassica.Na podstawie przeprowadzonych badań można stwierdzić, że kiełki roślin rodzaju Brassica są bogatym źródłem związków hydrofilowych oraz hydrofobowych o charakterze przeciwutleniającym. Zawierają więcej antyoksydantów niż formy dojrzałe. Występują różnice w uzyskanych wynikach w zależności od zastosowanej metody badawczej. Ma to związek z różnymi mechanizmami reakcji, ograniczeniami jakie towarzyszą danej metodzie oraz obecnością w roztworze substancji powodujących zawyżenie lub zaniżenie wyników.
Sprouts are not an invention of our time. They had already been known in antiquity as a food and medicine. Today they are discovered again. During the seeds germination contained substances have processed, so that the organism can easily assimilate them. In Brassica plants sprouts many biologically active compounds are present, among them appear antioxidants, which help to eliminate excess of free radicals. Thereby the risk of harmful effect on human health is reduced.The purpose of this study was to investigate the antioxidant properties of aqueous and acetone extracts of white and red cabbage sprouts. The total phenolics, carotenoids and vitamins content was spectrophotometrically determined. In the final stage the antioxidant capacities of the sprouts and the mature Brassica plants were compared. It could be stated that the Brassica plants sprouts are rich source of hydrophilic and hydrophobic antioxidant compounds. The sprouts contain more antioxidants than the mature forms. There are differences in the obtained results, depending on the method of analysis. This is due to the different reaction mechanisms, limitations of the method and the presence in the solution substances that overstate or understate the results.