Tytuł pozycji:
Slow Food a ochrona kulinarnego dziedzictwa kulturowego
The main theme of my thesis is an attempt to place the notion of food and eating within a wider concept of cultural heritage. I am going to show that eating is a cultural fact, which determines our identity, therefore should be protected. On the example of Slow Food – international organization founded in Italy, I will show how the safeguarding of food heritage can look like. In the first place, I will pay attention to the role of consumer, whose conscious choices are the key element in the fight for artisanal and traditional products. Taking into consideration the Slow Food experiences, I will also try to present few practical ideas about the protection of Polish food heritage.
Przedmiotem mojej pracy jest próba włączenia jedzenia (rozumianego szeroko – jako jego produkowanie, przygotowywanie i konsumowanie) w obręb dziedzictwa kulturowego. Mam zamiar przedstawić jedzenie jako fakt kulturowy, który stanowi niezwykle istotny element naszej tożsamości, a więc powinien podlegać ochronie. Na przykładzie Slow Food – międzynarodowej organizacji założonej we Włoszech pokażę, jak aktywnie można chronić dziedzictwo kulinarne. Przede wszystkim zwrócę uwagę na rolę konsumenta, którego świadome wybory są kluczowym elementem w walce o tradycyjne i regionalne produkty. Bazując na doświadczeniu Slow Food, sformułuję również kilka praktycznych propozycji dotyczących ochrony polskiego dziedzictwa kulinarnego.