Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena aktywności antyoksydacyjnej wybranych produktów roślinnych

Tytuł:
Ocena aktywności antyoksydacyjnej wybranych produktów roślinnych
Evaluation of antioxidant activity of selected plant products
Autorzy:
Łabędź, Monika
Słowa kluczowe:
antyoksydanty, wyciągi roślinne, FRAP, MDA
antioxidant, plant extract, FRAP, MDA
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Obecnie istnieje wiele badań zajmujących się wpływem stresu oksydacyjnego na powstawanie i rozwój wielu chorób. Udział w tych patomechanizmach mają wolne rodniki, których wzrost stężenia w organizmie powoduje zaburzenie równowagi oksydacyjnej. Aby się przed tym bronić należy dostarczać do organizmu antyoksydanty, które stabilizują i dezaktywują wolne rodniki. Obecnie wzrasta zainteresowanie roślinami jako naturalnym źródłem antyoksydantów.Celem niniejszej pracy była ocena wybranych produktów roślinnych pod kątem ich właściwości antyoksydacyjnych. Przebadano 10 produktów dla 8 gatunków przygotowanych w formie wyciągów metanolowych, chloroformowych, acetonowychi heksanowych. Jako materiał wzorcowy wykorzystano produkty o udowodnionej aktywności antyoksydacyjnej oraz roztwór chlorku żelaza (II) (FeCl2) oraz 1,1,3,3-tetraetoksypropanu (TEP) jako materiał odniesienia.Ocena aktywności antyoksydacyjnej obejmowała dwa oznaczenia. Pierwszym etapem była ocena całkowitej aktywności antyoksydacyjnej in vitro poprzez spektrofotometryczne oznaczenie stężenia zredukowanego żelaza, wyrażonej jako FRAP (ferric reducing antioxidant power). Drugim etapem była ocena zdolności badanych produktów roślinnych do hamowania peroksydacji lipidów in vitro poprzez spektrofotometryczny pomiar stężenia malonylodialdehydu w reakcji z kwasem tiobarbiturowym.Wysoką aktywność wykazano dla gatunków rodzaju Lysimachia, a w szczególności dla wyciągów metanolowych gatunku Lysimachia vulgaris, a wśród grzybów dla gatunku Cladonia uncialis. Niską aktywnością cechowały się pozostałe gatunki rodzaju Cladonia oraz Anagallis arvensis hb. Porównując wartości dla różnych rodzajów wyciągów zauważono, iż wyciągi metanolowe wykazują wyższą aktywność niż wyciągi chloroformowe w obu przeprowadzonych oznaczeniach dla większości produktów. Analizując wyniki przeprowadzonych badań wysunięto ogólny wniosek, iż istnieje zależność pomiędzy aktywnością antyoksydacyjną produktów a zawartością związków o właściwościach przeciwutleniających w poszczególnych gatunkach oraz rodzajem wyciągu.

Nowadays many studies document, that oxidative stress has an imapct on generation and progress plenty of disorders. Free radicals take a part in pathogenesis, their growth interferes with oxidative balance. To protect our organism we should to supply antioxidants, which stabilize and deactivate free radicals. Currently the interest of plants as a natural source of antioxidant is still growing. The aim of this study was an evaluation the antioxidant properties 10 plant’s products for 8 species, which were formed in the way of methanol, chloroform, acetone and hexane extracts. The products with certified antioxidant properties were used as a standard material, also it was used ferric chloride solution (FeCl2) and 1,1,3,3-tetraethoxypropane (TEP) as reference material. The antioxidant activity evaluation involved two assays. The first step was to measure for total antioxidant power in vitro with spectrophotometric measurement a concentration of reduced iron ions, known as FRAP (ferric reducing ability power). Next step was assesment of plant extracts abilities to inhibit lipid peroxidation in vitro. It was measured a concetration of malodialdehyde in reaction with thiobarbituric acid by spectrophotometry. The high activity was proved for species genus Lysimachia, especially for methanol extract Lysimachia vulgaris and among fungus species for Cladonia uncialis. The other species genus Cladonia and Anagallis arvensis hb. were presented low antioxidant ability. Comparing the values received in both testing for different kinds of extracts it was noticed that methanol extract has presented higher activity than chloroform extracts for most species. After analyzing results of this study it was concluded, that there is a dependence between antioxidant activity products and compounds content in particular species and sort of extract.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies