Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Oznaczanie jonów azotanowych(V) w kapuście pekińskiej, metodą chromatografii jonowej.

Tytuł:
Oznaczanie jonów azotanowych(V) w kapuście pekińskiej, metodą chromatografii jonowej.
Determination of nitrates(V) in Chinese cabbage by using Ion Chromatography method.
Autorzy:
Górska, Dominika
Słowa kluczowe:
nitrates(V), Chinese cabbage, ionic chromatography
azotany(V), kapusta pekińska, chromatografia jonowa
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of this thesis was to identify the content of nitrates(V) in Chinese cabbage, which was each time divided into: external leaves, central leaves, and pith. The theoretical part includes the information about the main sources of the contamination of food by nitrate ions. The nitrogen cycle in nature, as well as the natural and chemical fertilisers have been described, it has been also presented how human activities influence the increase in the amount of harmful contamination in food products. The factors that influence the accumulation of nitrates(V) in vegetables have been also indicated together with the rules of law in respect to the containment of those substances.In the experimental part, the method of ionic chromatography, which was used in order to determine the nitrate ions(V) in samples of Chinese cabbage has been described. The description of the way of preparing the samples has been also made. The obtained results have been combined in the table, as well as in the charts which enabled for the analysis of the obtained values and for the comparison with the current rules specified in the decree by Minister of Health.

Celem pracy było oznaczenie zawartości azotanów(V) w kapuście pekińskiej, którą każdorazowo dzielono na trzy różne części: liście zewnętrzne, liście środkowe oraz rdzeń. Część teoretyczna zawiera informacje na temat głównych źródeł skażenia żywności jonami azotanowymi. Opisano obieg azotu w przyrodzie, nawozy naturalne i sztuczne oraz przedstawiono w jaki sposób działalność człowieka wpływa na zwiększenie liczby szkodliwych zanieczyszczeń w produktach spożywczych. Wskazano także czynniki mające wpływ na kumulację azotanów(V) w warzywach oraz normy prawne dotyczące zawartości tych substancji. W części doświadczalnej opisano metodę chromatografii jonowej, która została wykorzystana do oznaczania jonów azotanowych(V) w próbkach kapusty pekińskiej. Dokonano również opisu sposobu przygotowywania próbek. Otrzymane wyniki zestawiono w tabeli oraz na wykresach co umożliwiło analizę otrzymanych wartości i porównanie z obowiązującymi normami zawartymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies