Tytuł pozycji:
Oznaczanie jonów azotanowych(V) w kapuście pekińskiej, metodą chromatografii jonowej.
The aim of this thesis was to identify the content of nitrates(V) in Chinese cabbage, which was each time divided into: external leaves, central leaves, and pith. The theoretical part includes the information about the main sources of the contamination of food by nitrate ions. The nitrogen cycle in nature, as well as the natural and chemical fertilisers have been described, it has been also presented how human activities influence the increase in the amount of harmful contamination in food products. The factors that influence the accumulation of nitrates(V) in vegetables have been also indicated together with the rules of law in respect to the containment of those substances.In the experimental part, the method of ionic chromatography, which was used in order to determine the nitrate ions(V) in samples of Chinese cabbage has been described. The description of the way of preparing the samples has been also made. The obtained results have been combined in the table, as well as in the charts which enabled for the analysis of the obtained values and for the comparison with the current rules specified in the decree by Minister of Health.
Celem pracy było oznaczenie zawartości azotanów(V) w kapuście pekińskiej, którą każdorazowo dzielono na trzy różne części: liście zewnętrzne, liście środkowe oraz rdzeń. Część teoretyczna zawiera informacje na temat głównych źródeł skażenia żywności jonami azotanowymi. Opisano obieg azotu w przyrodzie, nawozy naturalne i sztuczne oraz przedstawiono w jaki sposób działalność człowieka wpływa na zwiększenie liczby szkodliwych zanieczyszczeń w produktach spożywczych. Wskazano także czynniki mające wpływ na kumulację azotanów(V) w warzywach oraz normy prawne dotyczące zawartości tych substancji. W części doświadczalnej opisano metodę chromatografii jonowej, która została wykorzystana do oznaczania jonów azotanowych(V) w próbkach kapusty pekińskiej. Dokonano również opisu sposobu przygotowywania próbek. Otrzymane wyniki zestawiono w tabeli oraz na wykresach co umożliwiło analizę otrzymanych wartości i porównanie z obowiązującymi normami zawartymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia.