Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Assessment of nutritional habits and diet supplementation in professional athletes practicing ski jumping and Nordic combined

Tytuł:
Assessment of nutritional habits and diet supplementation in professional athletes practicing ski jumping and Nordic combined
Analiza sposobu odżywiania oraz suplementowania diety zawodników wyczynowo uprawiajacych skoki narciarskie i kombinację norweską
Autorzy:
Biela-Kalisz, Bogusława
Słowa kluczowe:
sportowcy, suplementowanie diety, analiza korespondencji, preparaty wspomagające zdolności wysiłkowe,
sportsmen, diet supplementation, correspondence analysis, preparations supporting exercise capacity,
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Proper nutrition is one of the most important factors for human psycho-physical health. In the case of sports at a high level, the importance of proper nutrition increases and often is the main determinant of performance. While athletes generally are aware of the significant impact of diet during the competition, they often do not pay sufficient attention to the daily diet. One should remember that the energy needs of athletes are affected by many factors, the most important being weight and training load. A properly composed diet, adapted to the sport, can provide all the nutrients needed to achieve optimal exercise capacity.The objective of the study was to evaluate the diets and supplementation of athletes professionally practicing ski jumping and Nordic combined.A total of 31 male (age range 18 - 31 y, average 25 y) athletes practicing ski jumping and Nordic combined were studied. In order to analyze eating habits the questioners were completed. The questioners included 86 questions on the following groups of parameters / issues: (1) basic anthropometric parameters, (2) practiced discipline (sports level, the period of practicing the discipline, the frequency of training), (3) the type of food and the quantity and quality of food consumed during the day, regularity of their consumption, hydration during the day and during training, (4) the use of supplements and nutrients, (5) the source of information on the principles of rational nutrition. Results were expressed as absolute values and percentage and were also analyzed using the statistical method of correspondence analysis.The most important improper eating behavior in the group included: eating late last meal, irregular eating, snacking between meals, as well as keeping training on an empty stomach. The vast majority of respondents (90%) admitted the use of some supplements. The most popular supplements were vitamins and minerals. Correspondence analysis model revealed that milk (0-2%) consumption was negatively correlated with both vegetable juices and fruit soft drinks. On the other hand vegetable juices consumption was correlated positively with consumption of leguminous plants and semi-fat cottage cheese. There was also weak negative correlation between vegetable juices consumption and sweet breakfast cereal. Correspondence analysis model revealed also that the parameters such as the highest pork consumption, regularly administered protein supplements, supper providing the most caloric meal of the day, and HMB periodic application were determined as highly correlated.In the group of athletes there were several irregularities in the nutritional patterns. This may be due to the lack of sufficient knowledge about nutrition and supplementation diet in athletes. Education of athletes about rational nutrition, could lead to better physical performance.

Prawidłowe żywienie jest jednym z ważniejszych czynników decydujących o zdrowiu psychofizycznym człowieka. W przypadku osób uprawiających sport na wysokim poziomie znaczenie właściwego sposobu odżywiania wzrasta i często stanowi główny determinant osiąganych wyników. O ile sportowcy z reguły zdają sobie sprawę z istotnego wpływu diety podczas zawodów, często nie przywiązują należytej uwagi do codziennego sposób odżywiania. Należy pamiętać, że na zapotrzebowanie energetyczne sportowców wpływa wiele czynników, najbardziej istotne to masa ciała i obciążenie treningowe. Prawidłowo skomponowana dieta, dostosowania do dyscypliny sportowej, może dostarczyć wszystkich składników pokarmowych niezbędnych do osiągniecia optymalnej zdolności wysiłkowej.Celem przeprowadzonego badania była ocena sposobu odżywiania oraz suplementowania diety zawodników wyczynowo uprawiających skoki narciarskie i kombinację norweską. Badaniami objęto 30 zawodników (wiek 18-31 lat, średnia wieku 25 lat) uprawiających skoki narciarskie (n=24) i kombinację norweską (n=6). Narzędziem badawczym był kwestionariusz ankiety autorskiego pomysłu. Zawierał on 86 pytań dotyczących następujących grup parametrów/zagadnień: (1) podstawowe parametry antropometryczne; (2) uprawiana dyscyplina (poziom sportowy, okres uprawiania dyscypliny, częstość treningów); (3) rodzaj pokarmów oraz ilość i jakość posiłków konsumowanych w ciągu dnia, regularność ich spożywania, sposób nawadniania organizmu w ciągu dnia i podczas treningów; (4) stosowanie suplementów i odżywek; (5) źródła informacji na temat zasad racjonalnego odżywiania. Uzyskane wyniki wyrażono w wartościach bezwzględnych i procentowych. Do opracowania wyników zastosowano również statystyczną metodę analizy korespondencji (MAK).Najczęściej popełnianymi błędami żywieniowymi w badanej grupie sportowców było: późne spożywanie ostatniego posiłku, nieregularne konsumowanie posiłków, a także uczestniczenie w treningach na czczo. Większość badanych (90%) zadeklarowało spożywanie suplementów diety. Do najczęściej stosowanych należały preparaty mutiwitaminowe i multimineralne. Analiza korespondencji wykazała, że spożycie mleka (0-2%) było ujemnie skorelowane ze spożyciem soków warzywnych i owocowymi napojami bezalkoholowymi. Z drugiej strony konsumpcja soków warzywnych była skorelowana dodatnio ze spożyciem roślin strączkowych i półtłustego twarogu. Stwierdzono również słabą ujemna korelację pomiędzy konsumpcją soków warzywnych i słodkich płatków śniadaniowych. Model analizy korespondencji wykazał, że do parametrów najsilniej współwystępujących należały: najwyższe spożycie mięsa wieprzowego, stałe stosowanie odżywek białkowych, kolacja jako posiłek najbardziej kaloryczny, okresowe stosowanie HMB.W grupie badanych sportowców stwierdzono kilka nieprawidłowości związanych z racjonalnym odżywianiem. Może to być spowodowane brakiem dostatecznej wiedzy na temat odżywiania i suplementacji diety u sportowców. Edukacja sportowców na temat zasad prawidłowego odżywiania, może doprowadzić do lepszej wydolności fizycznej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies