Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Stężenie kwasów organicznych w kiełkach wybranych roślin

Tytuł:
Stężenie kwasów organicznych w kiełkach wybranych roślin
Concentration of organic acids in selected plant sprouts.
Autorzy:
Grabka, Dominika
Słowa kluczowe:
organic acids, hydroxy acid, sprouts, cosmetics
kwasy organiczne, hydroksykwasy, kiełki, kosmetyki
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wstęp: Kwasy organiczne naturalnie występują w warzywach i owocach, a także w kiełkach. Kiełki roślin są ponadto bogatym źródłem soli mineralnych, witamin oraz przeciwutleniaczy.Cel: Celem niniejszej pracy było oznaczenie stężenia kwasów organicznych w kiełkach grochu. Dodatkowo przedstawienie ich potencjalnego zastosowania w kosmetologii jako źródła kwasów organicznych.Opis metody: Kiełki grochu były hodowane w kiełkownicy przez 5 i 7 dni. Po czym podzielono je na poszczególne części: korzonki, łuski, ziarno, zieloną część i zielono-żółta część kiełka. Próbki poddano trzykrotnej wodnej ekstrakcji, a następnie analizie izotachoforetycznej.Wyniki i dyskusja: W badanych ekstraktach z kiełków grochu zidentyfikowano następujące kwasy organiczne: szczawiowy, winowy, cytrynowy, jabłkowy, glukonowy oraz octowy. Ich stężenie było różne w zależności od czasu hodowli, jak również od części kiełka, z której próbka była pozyskana. Zastosowanie w kosmetologii w różnych preparatach znalazł kwas jabłkowy, winowy oraz cytrynowy.Wnioski: Badania przeprowadzone w niniejszej pracy mają charakter wstępny, a otrzymane wyniki poszerzają wiadomości na temat zawartości kwasów w kiełkach. Konieczne jest przeprowadzenie dalszych doświadczeń w celu lepszego zbadania składu chemicznego kiełków.

Introduction: Organic acids occur naturally in vegetables and fruits, as well as in sprouts. Plant sprouts are also rich in minerals, vitamins and antioxidants.Objective: The aim of this study was to determine the concentration of organic acids in pea sprouts. Additional aim was to present their potential use in cosmetology as a source of organic acids.Description of the method: Pea sprouts were germination for 5 and 7 days. Then they were divided into several parts: roots, shells, seeds, green part and green-yellow part of the sprout The samples were extracted with water three times and then analyzed compounds by isotachophoresis.Results and discussion: In the extracts of pea sprouts were identified organic acids such as: oxalic acid, tartaric acid, citric acid, malic acid, gluconic acid and acetic acid. The concentrations of organic acids were different and depended on the time of cultivation, and from the part of sprout. In cosmetology malic acid, tartaric acid and citric acid are presently widely used in various cosmetic formulations.Conclusions: Research carried out in this work are preliminary and the results broaden the knowledge about acids content in the sprouts. It is necessary to conduct further experiments in order to better investigate the chemical composition of the sprouts.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies