Tytuł pozycji:
Kuchnie wybranych śląskich zamków między XIII a XVII wiekiem.
Kuchnie zamkowe z okresu miedzy XIII a XVII wiekiem mogą dostarczać wiele informacji o epoce w której powstały oraz funkcjonowały. Niestety są to obiekty uważane przez wielu badaczy za nieistotne, przez co słabo rozpoznane. Praca ma na celu ukazanie kuchni na tle całego zamku: jej zależności między poszczególnymi budynkami tak mieszkalnymi (dom, pałac), jak i gospodarczymi. Została oparta na danych uzyskanych w badaniach archeologicznych i architektonicznych zamków: Gryf, Chojnik, Lenno, Cisy, w Bolkowie, Gościszowie, Radłówce, Rybnicy, Lipie, Kłaczynie, Żaganiu. Ważną kwestią jest także sposób zaopatrywania kuchni w wodę i usuwania z jej obrębu nieczystości. Dziś często jedyny znakiem niegdysiejszej obecności w danym miejscu są relikty rynny zlewowej, która może być nadal widoczna w licu muru. Zamki funkcjonowały jako całość, tylko wtedy spełniały swoje role. Kuchnie nie były wyjątkami. Ich powiązania z innymi elementami tworzyły (często widoczny do dziś) układ przestrzenny.
Castle’s kitchen between 13th and 17th century could bring a lotf of information about the period when they were build and while they were in use. Unfortunately, most of scientists consider them as insignificant – because of that they are poorly explored. The purpose of this thesis was to present kitchens as a part of the castle – how they were connected with residential buildings and economic facilities. My work was based on archaeological and architecture studies on several castles such as: Gryf, Chojnik, Lenno, Cisy, in Bolkow, Gosciszow, Radlowka, Rybnica, Lipa, Klaczyna and Zagan. The main problem was how kitchen are supplied with water and how people get rid of refuses. Nowadays, the main traces of kitchens existence are gutters remains, visible in fronts of walls. Castles only as a whole fulfill its role. Kitchens were not an exeption. Their links with other elements created (nowadays also visible) spatial arrangement.