Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Związek kwasu foliowego z chorobami układu krążenia oraz z wybranymi chorobami nowotworowymi, przegląd piśmiennictwa

Tytuł:
Związek kwasu foliowego z chorobami układu krążenia oraz z wybranymi chorobami nowotworowymi, przegląd piśmiennictwa
The relationship between folic acid with cardiovascular diseases and selected cancers, a systematic review.
Autorzy:
Berner, Magdalena
Słowa kluczowe:
kwas foliowy, choroby układu krążenia, nowotwory jelita grubego, nowotwory trzustki, nowotwory prostaty
folic acid, myocardial, colon cancer, pancreatic cancer, prostate cancer
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of this study was discuss about relation between the intake of folic acid and the presence of two group of diseases: cardiovascular diseases and some cancers (colorectal, pancreatic, prostate). Describes the characteristics of folic acid, it’s properties, sources and standards of consumption, too. Material and methods: The study included 22 studies (after 11 concerning the effects of folic acid on cardiovascular diseases and cancers). Results: Only high intake of folic acid from food reduced the risk of cardiovascular disease, however, experimental studies wasn’t confirmed it. In the case of colorectal cancer, have demonstrated a positive effect on the consumption of folic acid, reduce the risk of colorectal adenomas. The protective effects of dietary intake of folic acid were also obtained in two observational studies on the relationship of folic acid and pancreatic cancer. The results of an experimental study on relation of folic acid in the presence of prostate cancer suggest that high intake of vitamin B9 may increase the risk of this cancer. Conclusion: It is recommended a diet rich in natural sources of folate. In the future are required to determine the exact relationship between supplementation of folic acid and cancers.

Celem badania było omówienie zależności pomiędzy spożywaniem kwasu foliowego a występowaniem dwóch grup chorób: układu krążenia oraz wybranych chorób nowotworowych (jelita grubego, trzustki, prostaty), na podstawie wybranych badań. Opisano także charakterystykę kwasu foliowego, jego właściwości, źródła oraz normy spożycia. Materiał i metody: Do pracy włączono 22 badania (po 11 dotyczących wpływu kwasu foliowego na choroby sercowo – naczyniowe i choroby nowotworowe). Wyniki: W wynikach przeanalizowanych badań jedynie duże spożycie kwasu foliowego z żywnością zmniejszało ryzyko występowania chorób układu krążenia, czego nie potwierdziły jednak badania eksperymentalne z zastosowaniem suplementów kwasu foliowego. W przypadku nowotworów jelita grubego wykazano korzystny wpływ spożywania kwasu foliowego na zmniejszenie ryzyka nawrotów gruczolaków jelita grubego. Ochronny wpływ spożycia z dietą kwasu foliowego uzyskano również w dwóch badaniach obserwacyjnych dotyczących związku kwasu foliowego z występowaniem raka trzustki. Natomiast wynik badania eksperymentalnego dotyczącego związku kwasu foliowego z występowaniem raka prostaty sugeruje, że duże spożycie witaminy B9 może zwiększać ryzyko występowania tego nowotworu. Wnioski: Zaleca się stosowanie diety bogatej w naturalne źródła folianów. Wymagane są dalsze badania w celu dokładnego określenia zależności między suplementacją folianami a tymi dwoma grupami chorób.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies