Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zarządzanie Bezpieczeństwem i Higieną Pracy na przykładzie hipermarketu Auchan Bonarka w Krakowie

Tytuł:
Zarządzanie Bezpieczeństwem i Higieną Pracy na przykładzie hipermarketu Auchan Bonarka w Krakowie
Ocupational safety and health management in a hypermarket Auchan Bonarka in Krakow
Autorzy:
Gontarz, Jakub
Słowa kluczowe:
bezpieczeństwo – higiena pracy – hipermarket – wypadek - zarządzanie
accident – hypermarket – management – occupation safety - safety
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The purpose of the study was to determine the level of an occupational safety and health management in a hypermarket Auchan Bonarka in Krakow. Hypothesis assumed that level in this institution is unacceptable. It is important to answer the question- is it necessary to improve the management of health and safety? And for compliance with the hypothesis- building repairs scenario.The study is divided into two parts, in a theoretical part there is detailed descriptions of the safety management, occupational safety and health management system and characteristics of the company. The second part includes an analysis of the level of safety in the company. The purpose of the analysis is to identify areas where dangers may take places due to defects. Designations of these areas will help to develop a management repair scenario by using in the research multiple criteria comparisions method – Analytic Hierarchy Process (AHP). The choice of this method is motivated by the difficulty in assessing the level of safety management. Difficulty results from the nature of consideration issues which belong to ambigious concepts.Taking into consideration the whole issues affecting the work conditions and work safety and to detect possible anomalies and errors by do same research will repair OSH management system in Auchan Bonarka Kraków and improve level of safety.

Celem pracy jest określenie poziomu zarządzania Bezpieczeństwem i Higieną pracy w Hipermarkecie Auchan Bonarka w Krakowie. Teza wyjściowa zakłada, że w danym zakładzie pracy poziom bezpieczeństwa jest nieakceptowany. Konieczna jest odpowiedź na pytanie czy konieczne jest doskonalenie zarządzania BHP i w przypadku zgodności z hipotezą - budowa scenariusza napraw.Praca będzie podzielona na dwie części, w części teoretycznej znajdzie się szczegółowy opis zarządzania bezpieczeństwem, systemu zarządzania BHP oraz charakterystyka firmy. Część druga będzie zawierać analizę poziomu bezpieczeństwa w firmie, w celu określenia obszarów, w których może wystąpić zagrożenie wynikające z uchybień. Wyznaczenie tych obszarów pozwoli na opracowanie scenariusza naprawy zarządzania przez zastosowanie w badaniach metody wielokryteriowych porównań AHP.Wybór metody umotywowany jest trudnością oceny poziomu zarządzania bezpieczeństwem, która wynika z charakteru rozważanych zagadnień, mieszczących się w znacznej mierze w sferze pojęć niejednoznacznych.Uwzględnienie całokształt zagadnień mających wpływ na warunki i bezpieczeństwo pracy i wykrycie ewentualnych anomalii i błędów przez przeprowadzenie badań pozwoli na naprawę systemu zarządzania BHP w Auchan Bonarka w Krakowie i podniesienie poziomu bezpieczeństwa.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies