Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Food habits of women from Krakow and the risk of vitamin D deficiency and the prevalence of postpartum depression

Tytuł:
Food habits of women from Krakow and the risk of vitamin D deficiency and the prevalence of postpartum depression
Zachowania żywieniowe kobiet z Krakowa a ryzyko niedoborów witaminy D i wystepowania depresji poporodowej
Autorzy:
Walawender, Magdalena
Słowa kluczowe:
vitamin D3, pregnancy, postpartum depression, lifestyle, nutrition.
witamina D3, ciąża, depresja poporodowa, styl życia, odżywianie.
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Vitamin D is a group of fat-soluble vitamins. The most important task in the body is to ensure proper absorption of calcium from food, prevent osteoporosis and rickets in children. Research on vitamin D has brought to light it as a factor involved in the regulation of the endocrine system and antitumor activity. The aim of this study was to assess the diet of women after childbirth, with respect to the identification of possible deficiencies of vitamin D and risk of postpartum depression. Method used at work was a questionnaire consisting of questions about diet and lifestyle during pregnancy and childbirth, and a standardized questionnaire, Edinburgh Postnatal Depression Scale, which is used to screening for the risk of depression in women after childbirth. Our results indicate that the consumption of food with a low content of vitamin D may increase the risk of postpartum depression. Studies show that moderate physical activity and outdoor reduces the risk of postpartum depression. Studies also showed that the women surveyed know which products are a rich source of vitamin D, and impacts on the mother and child.

Witamina D należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jej najważniejszym zadaniem w organizmie jest zapewnienie prawidłowego wchłaniania wapnia z pożywienia, a tym samym zapobieganie osteoporozie i krzywicy u dzieci. Badania nad witaminą D pozwoliły również odkryć ją, jako czynnik zaangażowany w regulację wydzielania wewnętrznego i wykazujący aktywność przeciwnowotworową. Celem pracy była ocena sposobu żywienia kobiet w okresie połogu w aspekcie rozpoznania potencjalnych niedoborów witaminy D a ryzykiem wystąpienia depresji poporodowej. Metodą wykorzystaną w pracy był kwestionariusz ankiety składający się z pytań dotyczących diety i stylu życia kobiet w okresie ciąży i po porodzie, oraz standaryzowanego kwestionariusza, Edynburskiej Skali Depresji Poporodowej, który służy do badań przesiewowych występowania ryzyka depresji u kobiet po porodzie. Uzyskane wyniki badań wykazują, że spożywanie produktów z niską zawartością witaminy D może zwiększać ryzyko depresji poporodowej. Badania potwierdzają, że umiarkowana aktywność fizyczna oraz przebywanie na świeżym powietrzu zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji poporodowej. Badania wykazały również, że ankietowane kobiety wiedzą, które produkty są bogatym źródłem witaminy D oraz jaki wpływ wywiera ona na organizm matki i dziecka.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies