Tytuł pozycji:
Natural oils method to evaluate the quality and the use in cosmetics
Niniejsza praca zawiera w swojej treści ogólną charakterystykę olejów roślinnych, omówiono podział olejów, możliwe modyfikacje chemiczne, a także główne składniki występujące w surowcach olejowych. Opisano także metody badania olejów roślinnychz uwzględnieniem parametrów świadczących o ich jakości. Dokonano dokładnej charakterystyki wybranych olejów pochodzenia naturalnego, które znalazły szerokie zastosowanie w kosmetyce i przemyśle kosmetycznym, opisano olej arganowy, rycynowy, olej z czarnej porzeczki i oliwę z oliwek z uwzględnieniem sposobów otrzymywania, składem chemicznym i metodami jego badania oraz zastosowaniem w kosmetyce i medycynie.
This work presents general characteristics of vegetable oils. The division of oils, possible chemical modifications and the main components of the raw oil are discussed. Methods of analysis of vegetable oils with parameters indicative of their quality are also described. The exact characteristics of selected natural oils that are widely used in cosmetics and beauty industry has been made. Argan oil, castor oil, black currant and olive oil have been described with the methods of preparation, their chemical composition, analytical methods for the quality control and application in cosmetics and medicine.