Tytuł pozycji:
Level of knowledge about the diet in patients with type 2 diabetes.
The paper presents opinion about level of knowledge of patients with diabetes type 2 diet.The paper includes two parts. The first one is theory and it concerns diabetes issues. Thesecond one is part of the research. It shows the results of research conducted on branch ofinternal medicine, metabolic diseases and geriatrics' patients with diabetes type 2. Theresearch was conducted by diagnostic survey method. The technique was questionnaire.The results showed that respondents know the main food products which are and should beused in diet in about 80%. Properties of particular organic compounds and their impact ontreatment are less known.
Celem pracy była ocena poziomu wiedzy na temat diety u chorych z cukrzyca typu 2.Praca składa się z dwóch części. Pierwszą część stanowi część teoretyczna i dotyczyzagadnień związanych z cukrzycą. Część druga to część badawcza. Zawiera wyniki badańprzeprowadzonych w oddziale Interny, Chorób Metabolicznych i Geriatrii wśródpacjentów z cukrzycą typu 2. Badania przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego,techniką badawczą był kwestionariusz ankiety. Wyniki wykazały, że respondenci znająpodstawowe produkty pokarmowe, które są i powinny być stosowane w diecie w ok.80%.Mniej znane są natomiast właściwości poszczególnych związków organicznych i ichwpływ na leczenie.