Tytuł pozycji:
Diet in multiple myeloma
In the present dissertation was presented a literature review about a diet influence on multiple myeloma sufferers. What is more, the characteristics and diagnostic criteria for the cancer were described briefly.Taking into consideration their influence on the organism of sufferer, food products crucial to a diet of multiple myeloma sufferers were depicted in the dissertation. Moreover, special attention was paid towards the irrigation of the organism. Mineral components, such as calcium, selenium, iron, sodium and potassium, were presented with their influence on the organism of the sufferer. Furthermore, the role of vitamins in the prevention of multiple myeloma and their influence on the process of the cancer were stressed in the dissertation. Besides, focusing on polyphenols and two compounds, resveratrol and curcuma, the components of plant origin were also discussed. Scutellaria baicalensis was presented as an example of a plant riches in polyphenols.A diet of multiple myeloma sufferers who were treated with chemotherapy and radiotherapy was described in the next chapter. It was also shown that an appropriate diet may influence on the alleviation of the side effects which appeared in the treatment of the methods in the multiple myeloma course. Moreover, attention was drawn to food components which may interact with medicines.
W prezentowanej pracy przedstawiono przegląd piśmiennictwa dotyczący żywienia chorych na szpiczaka mnogiego. Pokrótce przedstawiono charakterystykę choroby tego nowotworu a także kryteria jego rozpoznania. W pracy opisano produkty spożywcze istotne w diecie chorych na szpiczaka mnogiego, zwracając jednocześnie uwagę na ich wpływ na organizm osoby chorej. Zwrócono uwagę na odpowiednie nawodnienie organizmu. Przedstawiono również składniki mineralne, takie jak: wapń, selen, żelazo, sód i potas i opisano ich wpływ na organizm chorego. W pracy podkreślono rolę witamin w prewencji szpiczaka a także wpływ witamin na toczący się proces nowotworowy. Omówiono również składniki pochodzenia roślinnego, skupiając się na polifenolach i na dwóch związkach: resweratrolu i kurkuminie. Jako przykład rośliny bogatej w polifenole opisano tarczycę bajkalską.W kolejnym rozdziale omówiono dietę osób chorych na szpiczaka mnogiego, poddanych leczeniu chemio- i radioterapią. Pokazano jak właściwą dietą można wpłynąć na łagodzenie skutków ubocznych leczenia tymi metodami w przebiegu szpiczaka mnogiego. Zwrócono również uwagę na składniki pożywienia, które mogą wchodzić w interakcje z lekami.