Tytuł pozycji:
Żywienie w wirusowym zapaleniu wątroby
Dieta chorych z wirusowym zapaleniem wątroby uzależniona jest od indywidualnej tolerancji dla spożywanych pokarmów, dopiero zaawansowane zmiany degeneracyjne komórek wątroby wymagają wprowadzenia reżimu dietetycznego. Praca składa się z trzech rozdziałów o charakterze teoretycznym. Rozdział pierwszy zawiera informacje na temat budowy anatomicznej i fizjologii wątroby. W rozdziale drugim opisane zostały zarysy budowy i drogi zakażeń wirusów hepatotropowych, morfologię, obraz kliniczny i sposoby leczenia. Natomiast rozdział trzeci cechuje opis zaleceń żywieniowych zapewniając chorym z wirusowym zapaleniem wątroby optymalnie zbilansowaną dietę dostarczającą niezbędnych składników odżywczych i mineralnych.
The diet of patients with viral hepatitis is dependent on individual tolerance to the food you eat, only advanced degenerative changes in the liver cells also require dietary regimen. Thesis consists of three chapters on theoretical. The first chapter contains information about the anatomy and physiology of the liver. The second chapter describes the features of the construction and the way of hepatotropic virus infections, morphology, clinical and treatment. And the third chapter features a description of the Dietary Guidelines provide patients with viral hepatitis optimally balanced diet that provides essential nutrients and minerals.