Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analysis of ingridiens in cosmetic preparations containing alpha-hydroxy acids for their sensitizing potential.

Tytuł:
Analysis of ingridiens in cosmetic preparations containing alpha-hydroxy acids for their sensitizing potential.
Analiza składników w preparatach kosmetycznych zawierających alfa-hydroksykwasy pod kątem ich potencjalnego działania uczulającego
Autorzy:
Konwisorz, Bożena
Słowa kluczowe:
α-hydroksykwasy (AHA), alergia, podrażnienie, konserwanty, zapachy.
α-hydroxyl acids (AHA), allergy, irritation, preservatives, fragrances.
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wprowadzenie: obecnie znanych jest ponad 3 tyś. antygenów, większość z nich to hapteny o małej masie cząsteczkowej. Najczęściej uczulającymi substancjami, wchodzącymi w skład kosmetyków są substancje zapachowe i konserwujące. Preparaty kosmetyczne zawierające w swym składzie α-hydroksykwasy powinny być produktami wolnymi od haptenów o znanym potencjale uczulającym. Działanie drażniące α-hydroksykwasów w połączeniu z haptenami aplikowanymi na skórę może sprzyjać wystąpieniu alergii kontaktowej. Celem pracy była analiza składu kosmetyków wykorzystywanych do pielęgnacji twarzy i ciała zawierających α-hydroksykwasy pod kątem występowania w nich składników o znanym potencjale uczulającym.Materiały i metody: produkty profesjonalne i kosmetyki przeznaczonych do użytku domowego, zawierające w swym składzie α-hydroksykwasy przeanalizowano pod kątem występowania w nich substancji aktywnych oraz składników potencjalnie uczulających, korzystając z bazy COSING oraz Dyrektywy Europejskiej. Po przeanalizowaniu składów preparatów wyodrębniono substancje „problematyczne”, czyli takie które mają znany potencjał uczulający lub drażniący i w związku z tym zgodnie z Dyrektywą podlegają ograniczeniom stosowania w kosmetykach. Wykonano również analizę porównawczą kosmetyków profesjonalnych i kosmetyków przeznaczonych do użytku domowego w celu określenia czy są różnice w występowaniu składników „problematycznych” w porównywanych grupach.Wyniki: zidentyfikowano 113 produktów (38 kosmetyków profesjonalnych i 75 do użytku domowego), łącznie zawierały one w swym składzie 573 unikalne składniki. W produktach profesjonalnych wystąpiły 193 unikalne składniki a w produktach nieprofesjonalnych 504. Najczęściej występującym α-hydroksykwasem był kwas glikolowy znajdujący się w 52 (46,0%) produktach. W analizowanych preparatach zidentyfikowano substancje niedozwolone do stosowania w 23 (20,4%) produktach. Spośród składników potencjalnie uczulających najczęściej występowały konserwanty takie jak metyloparaben w 49 (43,4%) produktach, fenoksyetanol występujący w 34 (30,1%) produktach, i propyloparaben w 34 (30,1%) produktach. Ponadto 21 (18,6%) preparatów zawierało w swym składzie retinoidy. Kompozycje zapachowe o nieznanym składzie ukryte pod kryptonimem „Parfum” zadeklarowano w 33 (29,2%) produktach. Wnioski: Znaczna część produktów kosmetycznych zawierających α-hydroksykwasy zawiera składniki o znanym potencjale uczulającym takie jak np.: substancje zapachowe, retinoidy czy konserwanty. Substancje niedozwolone do stosowania w kosmetykach występują jedynie w produktach nieprofesjonalnych. Składniki „problematyczne” częściej występują w kosmetykach nieprofesjonalnych. Kosmetyczne produkty profesjonalne z α-hydroksykwasami można uznać za bezpieczniejsze niż kosmetyki nieprofesjonalne.

Introduction: presently it is known more than three thousand antigens, most of them are haptens of low molecular weight. Most allergenic substances belonging to the cosmetics are fragrances and preservatives. Cosmetic preparations containing α-hydroxyl acids in its composition should be free from ingredients with a known potential allergen sensitization. α-hydroxyl acids’ effect of irritation in combination with haptens applied on the skin may promotes the development of contact allergy.The objective of this study was to analyze the composition of cosmetic products used for face and body care that containing α-hydroxyl acids for the presence of ingredients which is known allergenic potential.Material and methods: professional products and cosmetics intended for domestic use, containing in its composition α-hydroxyl acids, were analyzed for the presence of the substances active and potentially allergenic ingredients, using the base COSING and the European Directive. After analyzing the compositions of preparations, it was separated substances "problematic" which have known potential sensitizing or irritating, and therefore in accordance with Directive restricted use in cosmetics. The most common “problematic” ingredients were confronted with the available scientific literature, in order to check whether there is scientific evidence of sensitization. Also performed a comparative analysis of professional cosmetics and cosmetics for domestic use to determine whether there are differences in the occurrence of the ingredients of "problematic" in the compared groups.Results: identified was 113 products (38 professional cosmetics and 75 cosmetics intended for domestic use), together they contain 573 unique components in their composition. In professional products occurred 193 unique ingredients and in non-professional products 504. The most common α-hydroxyl acids was glycolic acid, found in 52 (46.0%) products. in the analyzed preparations have been identified substances not allowed for use in 23 (20.4%) products. Among the most potentially sensitizing components were preservatives such as methylparaben in 49 (43.4%) products, phenoxyethanol occurring in 34 (30.1%) products, and propylparaben in 34 (30.1%) products. In addition, 21 (18.6%) preparations contained in its composition retinoids. Fragrances of unknown composition hidden under the code name "Parfum" was declared in 33 (29.2%) products.Conclusions: significant part cosmetic products containing α-hydroxy acids contains ingredients with known potential sensitizing, such as: fragrances, retinoids or preservatives. The substances prohibited for use in cosmetic products are found in a non-professional. “Problematic” ingredients are more common appears in cosmetics non-professional. Cosmetic professional products of α-hydroxy acids can be considered safer than cosmetics non-professional.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies