Introduction : Acne vulgaris is a chronic inflammatory dermatosis of multifactorial etiology. Peak incidence occurs during puberty , but the disease may occur before puberty and grow into adulthood. The clinical picture presents eruptions in the form of blackheads, papules, pustules , cysts, cysts, tumors. It is one of the most commonly diagnosed skin diseases.Aim: The aim of this study was to investigate observations and beliefs of patients with acne vulgaris on the effects of food intake on the course of their disease.Material and methods: A questionnaire survey of 108 respondents affected by acne vulgaris, in Krakow and Katowice. Among the 108 analyzed patients were 66 women aged 14-30 years ( median 24) and 42 men, aged 18-33 years ( median 21).Results: Among the 108 respondents at 47,2% (53,0 % of 66 women and 38,0 % of 42 men) acne lesions occurred in the time of completing the survey. Women observed acne for the first time in the age from 12 to 23 years, median 14, while in men 13 to 17 years, median 15. According to 70,4 % of the respondents , since the appearance of acne , dermatosis recurred regularly through all the years of their lives, while 35,2 % claimed that the changes were seen daily. 67,6 % said that the doctor had never suggested that applying acne can be caused or aggravated by foods and beverages consumed. Among the 28 patients who received dietary guidelines, the use of them resulted in ambiguous observations – 42,8% didn’t know whether the doctor was correct suggestions. Avoiding the selected meals resulted in their opinion improvement in the skin of 35,8%. Based on private observations 55,5 % of 108 respondents believe that there may be a link between acne and diet . Consistent avoidance of certain foods resulted improvement in skin condition in 43,4% of respondents.. Among mentioned foods provoking exacerbation of acne most often mentioned were: alcoholic beverages 45,0% (predominatingly beer 10,0%), chocolate 30,0%, potato chips 28,3%, hot spices 25,0% and fast food 23,3% (predominatingly pizza 10,0%, fries 8,3%) . Among the additional factors affecting the course of the disease , 75,0% of respondents included : acute stress 35,8%, environmental factors 29,6%, inappropriate selection of cosmetics 29,6%, climatic conditions 23,4% , menstruation 22,2%.Conclusions: More than half of the patients is convinced that there is a correlation between the consumption of certain foods and the occurrence of acne but more patients indicate other factors contributing to recurrence or worsening of acne: acute stress, environmental factors, inappropriate selection of cosmetics. The majority of patients who have heard the doctor's suggestion that their acne can be provoked by a diet, doesn’t notice the effectiveness of the suggested diet.
Wprowadzenie: Trądzik pospolity jest przewlekłą dermatozą zapalną o etiologii wieloczynnikowej. Szczyt zapadalności następuje w okresie dojrzewania, choroba jednak może pojawić się jeszcze przed okresem pokwitania i rozwijać w wieku dorosłym. W obrazie klinicznym obserwuje się wykwity skórne w postaci zaskórników, grudek, krost, cyst, torbieli, guzów. Jest to jedna z najpowszechniej diagnozowanych chorób skóry.Cel pracy: Celem pracy było poznanie obserwacji i przekonań pacjentów z trądzikiem pospolitym na temat wpływu spożywanych pokarmów na przebieg ich choroby.Materiał i metody: Przeprowadzono badania ankietowe wśród 108 respondentów dotkniętych trądzikiem pospolitym, na terenie Krakowa oraz Katowic. Wśród 108 analizowanych chorych było 66 kobiet w wieku 14-30 lat (mediana 24) i 42 mężczyzn w wieku 18-33 lat ( mediana 21).Wyniki: Według relacji 108 ankietowanych u 47,2% ( 53,0% spośród 66 kobiet i 38,0% spośród 42 mężczyzn) zmiany trądzikowe występowały w momencie wypełniania ankiety. Odnotowany wiek występowania trądziku po raz pierwszy, u kobiet wynosił od 12 do 23 lat (mediana 14), natomiast u mężczyzn od 13 do 17 lat (mediana 15). Według 70,4% ankietowanych, od czasu pojawienia się trądziku, dermatoza nawracała regularnie przez wszystkie kolejne lata ich życia, przy czym 35,2% twierdziło, iż zmiany widoczne były codziennie lub prawie codziennie. 67,6% zadeklarowało, iż lekarz nigdy nie sugerował, że występujący trądzik może być powodowany lub nasilany przez spożywane pokarmy i napoje. Wśród 28 pacjentów, którzy otrzymali wskazówki dietetyczne, stosowanie się do nich skutkowało niejednoznacznymi obserwacjami - 42,8% z nich nie potrafiło stwierdzić, czy sugestie lekarza były trafne. Unikanie wskazanych pokarmów skutkowało według ich relacji wyraźną poprawą cery u 35,8%. Na podstawie obserwacji własnych, 55,5% spośród 108 ankietowanych sądzi, iż może istnieć zależność między trądzikiem, a stosowaną dietą. Konsekwentne unikanie określonych pokarmów skutkowało według 43,4% uczestników badania poprawą stanu skóry. Wśród domniemanych pokarmów prowokujących zaostrzenie trądziku najczęściej wymieniano: napoje alkoholowe 45,0% (w tym najczęściej piwo 10,0 %), czekolada 30,0%, chipsy 28,3%, ostre przyprawy 25,0%, fast food 23,3% (w tym najczęściej pizza 10,0%, frytki 8,3%). Wśród innych czynników wpływających na przebieg choroby, 75,0% respondentów wskazało inne niż dieta czynniki: silny stres 35,8%, czynniki środowiskowe 29,6%, nieodpowiedni dobór kosmetyków 29,6%, warunki klimatyczne 23,4%, miesiączkę 22,2%.Wnioski: Ponad połowa chorych na trądzik jest przekona, że istnieje zależność pomiędzy spożywaniem określonych pokarmów a występowaniem zmian trądzikowych, jednak więcej chorych wskazuje na inne czynniki prowokujące nasilenie trądziku, takie jak: silny stres, czynniki środowiskowe, nieodpowiedni dobór kosmetyków. Przeważająca część pacjentów, którzy usłyszeli sugestię lekarza, że ich trądzik może być prowokowany przez dietę, nie zauważa skuteczności sugerowanej diety .