Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Synthesis of 1,6-anhydrocellobiose

Tytuł:
Synthesis of 1,6-anhydrocellobiose
Synteza 1,6-anhydrocelobiozy
Autorzy:
Banachowicz, Piotr
Słowa kluczowe:
Cellobiose; 1,6-anhydrocellobiose; glucose; 1,6-anhydroglucose; organic synthesis.
Celobioza; 1,6-anhydrocelobioza; glukoza; 1,6-anhydroglukoza; synteza organiczna.
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Tematem pracy było otrzymanie 1,6-anhydrocelobiozy z niezabezpieczonej D-celobiozy. W tym celu sprawdzono dwie chemoselektywne metody otrzymywania 1,6-anhydrocukrów: reakcję D-celobiozy z chlorkiem 2-chloro-1,3-N,N-dimetyloimidazolinowym (DMC) w środowisku zasadowym oraz reakcję D-celobiozy z chlorkiem tosylu połączoną z następczym zamykaniem pierścienia 1,6-anhydro w środowisku alkalicznym. Produkty reakcji analizowano przy użyciu widm magnetycznego rezonansu jądrowego (NMR).

The topic of this thesis was the synthesis of 1,6-anhydrocellobiose from unprotected D-cellobiose. For this purpose, two chemoselective methods for 1,6-anhydrosugars preparation have been tested on glucose and cellobiose. Two methods were carefully examined: reaction of sugars with 2-chloro-1,3-dimethylimidazolinium chloride (DMC) in water with triethylamine and reaction of sugar with p-toluenesulfonyl chloride followed by treatment with appropriate base. After purification products were characterized by careful examination of nuclear magnetic resonance spectra (NMR).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies