Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ czynników środowiskowych na właściwości antyoksydacyjne soków roślin rodzaju Allium i ich korelację z własnościami inhibicyjnymi względem ureazy.

Tytuł:
Wpływ czynników środowiskowych na właściwości antyoksydacyjne soków roślin rodzaju Allium i ich korelację z własnościami inhibicyjnymi względem ureazy.
The influence of environmental factors on the antioxidant properties of the Allium genus plants juice and their correlations with the inhibitory properties on urease.
Autorzy:
Grzegorczyk, Ramona
Słowa kluczowe:
method Hana, Folina, FRAP, urease
metoda Hana, Folina, FRAP, ureaza
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Warzywa są bogatym źródłem związków polifenolowych oraz innych grup związków o właściwościach antyoksydacyjnych. Warzywa należące do rodzaju Allium, np. czosnek, cebula wykazują dodatkowo własności antybakteryjne. Zaobserwowano zależność pomiędzy częstością występowania wielu chorób a dietą bogatą w związki antyoksydacyjne.Celem pracy było zbadanie wpływu warunków przechowywania czosnku odmiany Harnaś na skład soku z tego warzywa cebulowego. Czosnek przechowywano w dwóch różnych miejscach: zamrażalniku (-60C) i w temperaturze pokojowej. Pomiary były dokonywane czterokrotnie w dziesięciodniowym odstępie czasowym. W celu zbadania wpływu oświetlenia na zawartość antyoksydantów w roślinach zmierzono ich poziom w roślinach przechowywanych w warunkach naturalnego oświetlenia oraz trzymanych w miejscu bez dostępu światła. Zbadano również wpływ naświetlenia ząbków czosnku promieniowaniem UV-C. Do badań zastosowano metody: Folina, FRAP i cysteinową,określające odpowiednio zawartość polifenoli ogółem, aktywność przeciwutleniającą i stężenie tiusulfinianów zawartych w soku z czosnku. Stwierdzono, że w temperaturze pokojowej: zawartość polifenoli ogółem nie zmienia się z czasem przechowywania czosnku. Aktywność antyoksydacyjna mierzona metodą FRAP rośnie. Stężenie tiosulfinianów pozostaje w temperaturze pokojowej, natomiast maleje w warunkach zamrażalnika.

Vegetables are rich source of polyphenols and other groups of antioxidant compounds. Plants, which belong to the Allium genus, such as garlic and onion, additionally have antibacterial properties. Correlation between the occurrence frequency of various diseases and diet rich in antioxidant compounds, is observed. The aim of the study was to investigate the effect of storage conditions on the composition of garlic juice (Harnaś variety). Garlic was kept in two different places: in freezer(–6oC) and in room temperature. Measurements were performed four times at intervals of ten days. To investigate the effect of lighting on the antioxidants content in plants, the antioxidants contents were measured in plants, which were kept under natural light and ones protected from the light. The impact of UV-C exposure on garlic cloves was also examined. During the study, the Folin, FRAP and cysteine methods were used to determine total polyphenols, antioxidant activity and thiosulfinate content in garlic juice.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies