Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Factors affecting the spatial differentiation of the chemical parameters of water streams draining the area of ​​Zakopane.

Tytuł:
Factors affecting the spatial differentiation of the chemical parameters of water streams draining the area of ​​Zakopane.
Czynniki kształtujące zróżnicowanie przestrzenne parametrów chemicznych wód potoków odwadniających fragment Rowu Podtatrzańskiego w obszarze Zakopanego.
Autorzy:
Nowak, Izabela
Słowa kluczowe:
czynniki, jakość wód, skład chemiczny
factors, water quality, chemical composition
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the study was to determine the factors influencing the spatial variation of chemical parameters of water streams odwadniająych area of ​​Zakopane. Implementation of the main purposes is based on the partial: - Determination of physical properties (temperature, specific electrolytic conductivity) and chemical (pH, general mineralization, hardness) spring waters, - Analysis of the chemical composition, - Classify the waters in terms of hydrochemicznym, - Assessment of water quality and its suitability for consumption, - Characteristics of the sources and their development, Spatial diversity of chemical composition will be discussed in the context of geological structure of the area. The waters were collected from sources and watercourses in Zakopane.

Celem pracy było określenie czynników kształtujących zróżnicowanie przestrzenne parametrów chemicznych wód potoków odwadniająych fragment Rowu Podtatrzańskiego w Zakopanem. Realizację celu głównego oparto na celach cząstkowych:- określenie właściwości fizycznych (temperatura, przewodność elektrolityczna właściwa ) i chemicznych (odczyn, mineralizacja ogólna, twardość) wód źródlanych,- analiza składu chemicznego,- sklasyfikowanie wód pod względem hydrochemicznym,- ocenę jakości wód i jej przydatności do spożycia,- charakterystykę źródeł oraz ich zagospodarowanie,Zróżnicowanie przestrzenne składu chemicznego zostanie omówione w kontekście budowy geologicznej obszaru.Wody były pobierane ze źródeł oraz cieków na terenie Zakopanego.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies