Tytuł pozycji:
Influence of blood glucose levels on erythrocytes aggregation and on the oxidative stress of thiol groups, expressed as the level of hydrogen sulfide in hyperglycemic patients
The aim of the study was to evaluate the influence of blood glucose levels on erythrocytes aggregation and on the antioxidative defence in patients with chronic kidney disease (CKD), normo- and hypoglycemic, diabetics with CKD, normo- and hypoglycemic. It was demonstrated that the high blood glucose level significantly increases erythrocytes aggregation and, consequently, blood rheological properties are negatively affected. Moreover, antioxidative system activity is impaired and the level of antioxidants (including total reduced glutathione - GSH) decreases. It was observed that the concentration of hydrogen sulfide in the erythrocytes is higher in diabetic and hyperglycemic patients, which may be the result of oxidative stress. The antioxidant properties of hydrogen sulfide were not proved, however hydrogen sulfide is suggested to prevent erythrocytes aggregation.
Celem pracy była ocena wpływu poziomu glukozy na zdolność erytrocytów do agregacji oraz wybrane wskaźniki obrony antyoksydacyjnej we krwi osób chorych na przewlekłą niewydolność nerek (PNN), z normo- i hiperglikemią, chorych na PNN i cukrzycę, z normoglikemią lub hiperglikemią. W pracy wykazano, że podwyższony poziom glukozy istotnie zwiększa zdolność do agregacji krwinek czerwonych, wpływając tym samym niekorzystnie na właściwości reologiczne krwi. Ponadto, w tych warunkach, upośledzeniu ulega sprawność antyoksydacyjnych mechanizmów obronnych, mniejszy jest poziom przeciwutleniaczy, w tym zredukowanego, całkowitego glutationu (GSH). Zaobserwowano, u diabetyków oraz osób z hiperglikemią, podwyższone stężenie siarkowodoru w krwinkach czerwonych, co może być wynikiem stresu oksydacyjnego i utlenienia GSH. Nie wykazano antyoksydacyjnych właściwości siarkowodoru, natomiast stwierdzono, że może on zapobiegać agregacji erytrocytów.