Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Culinary identity of Poles in Chicago

Tytuł:
Culinary identity of Poles in Chicago
Polacy od kuchni. Tożsamość kulinarna polonii amerykańskiej w Chicago
Autorzy:
Migoń, Dominika
Słowa kluczowe:
culinary identity, cuisine, Poles in Chicago, Chicago
tożsamość kulinarna, kuchnia, Polonia amerykańska, Chicago
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Kuchnia. Temat na samym początku wydaje się dość banalny. Niemalże od poczęcia do organizmu człowieka dostarczane są substancje odżywcze - zatem człowiek je. Jedzenie jest to jedna z podstawowych potrzeb i czynności ludzkich. Z wiekiem nabywamy umiejętności przygotowywania, selekcjonowania potraw, smaków. Jest to dla nas sprawa naturalna, niekiedy nie poświęcamy jej szczególnej uwagi. Jednak w dzisiejszych czasach temat kulinariów staję się coraz częściej obecny nie tylko w wąskich kręgach zainteresowań, czy domowym zaciszu. Tematy gastronomiczne niemalże bombardują stacje telewizyjne, wypełniają nakłady wydawnicze, przepełniają blogi i portale internetowe. Warto więc spojrzeć na kuchnie jako zjawisko kulturowe, pod względem zarówno socjologicznym, historycznym, jak i antropologicznym. To właśnie geniusz głodu, który określiła francuska dziennikarka, Maguelonne Toussaint-Samat, był i jest motorem postępu, źródłem energii, a także przyczyną wielu konfliktów. Autorka słusznie zauważa, iż „w upodobaniach i umiejętnościach kulinarnych odbija się mentalność ludzi”, sama żywność „jest znakiem społecznym”, a wszystko to „magią identyfikacji”. Celem moich badań jest właśnie identyfikacja przez pryzmat szeroko pojętego jedzenia i pica, w niewielkim fragmencie, społeczności Polonii amerykańskiej, najliczniejszej grupy osób pochodzenia polskiego, mieszkającej na terenach Stanów Zjednoczonych. Obszarem eksploracji będzie kwestia, czy próba badanych zachowuje polską tożsamość kulinarną, jakie są relacje kuchni z tożsamością i tradycją oraz czy jedzenie jest elementem konstruktywnym, określającym wspólnotę, wzmacniającym więzi, a także podkreślającym narodowość, wpływającym na osobowość, identyfikację ludzi. Zostanie zastosowane jakościowa metoda badawcza, do jakiej można zaliczyć wywiady elektroniczne.

Cuisine. Essay on it seems to be banal. Nutritious substances are given to the human organism nearly from the conception, so human eats. Eating is one of the basic needs and actions of people. The aim of my researches is to identify Polish commune living in the United States, considering eating and drinking. The main issue is the question, if this sample of people preserves Polish culinary identity? What are the relations between cuisine, identity and tradition? Is eating something so important and constructive that it can determine community and strengthen bonds? I would like to consider if it can emphasize on nationality? Does it have an influence over personality and identity of people? I will use electronic interviews which can be rate among qualitative method of researches.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies