Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badanie wiedzy żywieniowej u pacjentów ze wskazaniami do stosowania diety bogatoresztkowej

Tytuł:
Badanie wiedzy żywieniowej u pacjentów ze wskazaniami do stosowania diety bogatoresztkowej
Nutritional knowledge in patients with indications for use of a diet rich in dietary fiber
Autorzy:
Morek, Aleksandra
Słowa kluczowe:
ocena wiedzy, błonnik pokarmowy, uchyłkowatość jelit, zespół jelita drażliwego, zaparcia
the level of knowledge, dietary fiber, diverticular disease, irritable bowel syndrome, constipation
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wprowadzenie: Błonnik pokarmowy to szeroko rozumiane określenie, opisujące grupę substancji pochodzenia roślinnego, które nie ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka. Pełni on bardzo istotną rolę w prewencji wielu schorzeń. Spożywanie rekomendowanych ilości włókna pokarmowego zapewnia właściwe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, zapobiegając występowaniu dolegliwości układu trawiennego.Cel: Głównym celem niniejszej pracy było zbadanie wiedzy żywieniowej, dotyczącej prozdrowotnych właściwości błonnika pokarmowego, u pacjentów ze wskazaniami do stosowania diety bogatej we włókno pokarmowe. Materiał i metody: Badaniami objęto 100 pacjentów poradni Oddziału Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie, w wieku 18-81 lat. Kryteria włączenia uczestników do badania stanowiły: zespół jelita drażliwego, uchyłkowatość jelit oraz chroniczne zaparcia. Badania przeprowadzono metodą ankietową, wykorzystując kwestionariusz autorski. Zawarte w nim pytania miały na celu ocenienie poziomu wiedzy respondentów, dotyczącej prozdrowotnych właściwości błonnika pokarmowego, oraz oszacowanie, w jakim stopniu uczestnicy badania realizują zalecenia dietetyczne, związane z podażą błonnika. Wyniki: Wśród większości badanych stopień wiedzy klasyfikowany był jako dobry (42%) i dostateczny (34%). Jedynie 16% respondentów charakteryzowało się niedostateczną znajomością tematyki, dotyczącej włókna pokarmowego. Zaobserwowano istotną statystycznie różnicę, dotyczącą stopnia, w jakim osoby z wykształceniem wyższym realizują zalecenia dietetyczne, odnoszące się do spożycia błonnika pokarmowego, w porównaniu do pozostałych uczestników badania (p=0,037).

Introduction: Dietary fiber is a broad term used to describe a group of substances of plant origin, which is not digested in the human digestive tract. Fiber plays a very important role in the prevention of many diseases. Recommended amount of dietary fiber ensures the proper functioning of the gastrointestinal tract and reduces the risk of gastrointestinal diseases.Aim: The aim of this study was to investigate the nutrition knowledge on healthy properties of dietary fiber in patients with indications for the use of a diet rich in dietary fiber.Materials and methods: The research covered 100 people aged 18 to 81, who reported to temporary medical checkup in the clinic of Gastroenterology and Hepatology Department at the University Hospital in Krakow. The inclusion criteria for the study participants were: irritable bowel syndrome, diverticulitis and chronic constipation. The study was conducted using a questionnaire survey method. The questionnaire contains questions, which assess the level of knowledge of respondents on healthy properties of dietary fiber and estimate the intake of dietary fiber of study participants.Results and conclusion: Among the most investigated the degree of knowledge was classified as good (42%) and satisfactory (34%). Only 16% of all respondents characterized by insufficient knowledge on the subject of dietary fiber. There was a statistically significant difference, regarding the extent to which people with higher education implement dietary recommendations relating to the consumption of dietary fiber, as compared to other participants in the study (p = 0.037).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies