Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Sposób żywienia pacjentów z ostrym zespołem wieńcowym

Tytuł:
Sposób żywienia pacjentów z ostrym zespołem wieńcowym
The method of feeding of patients with Acute Coronary Syndrome
Autorzy:
Przyborowska-Sapek, Maria
Słowa kluczowe:
Keywords: acute coronary syndrome, diet, dietary components
Słowa kluczowe: ostry zespół wieńcowy, sposób żywienia, składniki diety.
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
ABSTRAKTThe method of feeding of patients with Acute Coronary SyndromeCoronary heart disease is the leading cause of death in the developed countries. Acute Coronary Syndromes have still continued to contribute to the serious consequences of the various aspects of life, including social and economic aspects. Despite the continuous development of cardiology, mortality remains in a very high level. This encourages to search a new ways of caring for those group of patients, especially non-pharmacological approach to reduce the impact of risk factors and improve quality of life.Aim. The aim of this study was to investigate the eating habits of patients hospitalized for ACS and attempt its impact on the clinical course of those group of patients. In addition, it has become expedient to search anomalies resulting from improper selection of dietary components, based on which, we could revise the nutritional behaviors.The study was conducted among 30 patients after ACS. The study group consisted of 8 women and 22 men aged 33-82 years, mean age 60.02 ± 11.05. Anthropometric parameters, laboratory, diet and frequency of food consumption that could affect the occurrence of risk factors were evaluated. The study used statistical analysis methods that facilitate verification of results.Anthropometric studies have shown obese in 36.6% overweight, 43% of the study population. The predominant type of obesity was visceral obesity (53% of patients). After taking into account in the analysis of obesity>20kg, were significantly larger waist circumference, higher levels of body fat and a higher rate of visceral tissue than overweight people less than 20kg. Analysis of the results showed dyslipidemias in 63%, hypertension in 60%, and diabetes in 36% of study population .The eating habits of patients with ACS is differ from the recommended guidelines in preventing heart diseases, also among the patients who participated in consultations concerned prophylaxis before the episode of ACS. Respondents diet is incorrectly balanced, and it is evidenced by the high proportion of NKT, low PUFA, low fiber intake and high sodium intake and low potassium

STRESZCZENIEMaria Przyborowska– SapekSposób żywienia pacjentów z Ostrym Zespołem Wieńcowym.Choroba niedokrwienna serca pozostaje nadal jednym z najważniejszym przyczyn zgonów w krajach rozwiniętych. Ostre Zespoły Wieńcowe nadal przyczyniają się do poważnych konsekwencji różnych aspektów życia, w tym społecznych i ekonomicznych. Mimo ciągłego rozwoju kardiologii umieralność nadal pozostaje duża.Skłania to do poszukiwania nowych metod opieki nad tymi chorymi, szczególnie leczenia niefarmakologicznego w celu ograniczenia wpływu czynników ryzyka i poprawy jakości życia.Celem pracy było poznanie sposobu żywienia pacjentów hospitalizowanych z powodu OZW i próba określenia jego wpływu na kliniczny przebieg choroby. Ponadto celowe stało się poszukiwanie nieprawidłowości wynikających z nieodpowiedniego doboru składników diety pacjentów, na podstawie którego, można by dokonać korekty zachowań żywieniowych.Badania przeprowadzone zostały wśród 30 pacjentów po przebytym OZW. Grupa stanowiąca podstawę do analizy to 8 kobiet i 22 mężczyzn w przydziale wiekowym 33-82 lata, średnia wieku 60,02±11,05. Poddano ocenie parametry antropometryczne, laboratoryjne, sposób żywienia i częstość spożycia produktów żywieniowych, które mogłyby mieć wpływ na występowanie czynników ryzyka. W badaniu wykorzystano metody analizy statystycznej, które ułatwiły weryfikacje wyników. Badania antropometryczne wykazały otyłość u 36,6% i nadwagę u 43%. Dominującym typem otyłości okazała się otyłość wisceralna (53% pacjentów). Po uwzględnieniu w analizie otyłości >20kg, stwierdzono znamiennie większy obwód talii, wyższy poziom tkanki tłuszczowej i wyższy wskaźnik tkanki wisceralnej niż u osób z nadwagą poniżej 20kg. Analiza wyników biochemicznych wykazała zaburzenia lipidowe u 63%, nadciśnienie tętnicze u 60% i cukrzycę u 36%. Sposób żywienia pacjentów z OZW odbiega od rekomendowanych zaleceń w tej jednostce chorobowej, także u pacjentów u których w trakcie wizyt prowadzono profilaktykę przed wystąpieniem OZW. Dieta badanych jest nieodpowiednio zbilansowana, czego dowodem jest stwierdzony wysoki udział NKT, niski WNKT, niska podaż błonnika oraz wysokie spożycie sodu i niskie potasu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies