Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Akumulacja kwasów fenolowych w kulturach in vitro Aronia arbutifolia (L.) Pers.

Tytuł:
Akumulacja kwasów fenolowych w kulturach in vitro Aronia arbutifolia (L.) Pers.
Accumulation of phenolic acids in in vitro cultures of Aronia arbutifolia (L.) Pers.
Autorzy:
Zając, Anna
Słowa kluczowe:
kwasy fenolowe, kultury pędowe, kultury kalusowe, aronia czerwonoowocowa, metabolity wtórne
phenolic acids, shoot culture, callus culture, red aronia, secondary metabolites
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The accumulation of free and bound phenolic acids was investigated in biomass form in vitro cultures of Aronia arbutifolia (L.)Pers. of different degree of differentiation (shoot and callus cultures) that were maintained on 10 variants of the Murashige and Skoog (MS) medium supplemented with different contents of cytokinin (BAP) and auxin (NAA) ranging from 0,1 to 3 mg/l and on one variant free of growth regulators. The contents of these compounds were determined using a HPLC-DAD method before and after hydrolysis (2 M HCl, 2 h). Eight phenolic acids of 15 tested compounds were identified in the tested extracts: chlorogenic acid, 3,4-dihydroxyphenylacetic acid, p-hydroxybenzoic acid, caffeic acid, neochlorogenic acid, protocatechuic acid, rosmarinic acid and syringic acid.The maximum total content of these compounds obtained in in vitro cultures (shoot cultures) equal to 202,46 mg/100 g dry weight was 1.3 times higher that in fruits of the parent plant (146,03 mg/100 g dry weight) but 6.9 times lower than in its leaves (1398,41 mg/100 g dry weight).Evaluation of fruits and leaves of A. arbutifolia as potential medicinal raw materials and/or food products was performed by comparing them with the contents of phenolic acids in fruits and leaves of Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott of different origins. It was shown that leaves of A. arbutifolia were a richer and fruits a poorer source of phenolic acids compared with leaves and fruits of A. melanocarpa.

W biomasie z kultur in vitro Aronia arbutifolia (L.)Pers. – aronia czerwonoowocowa, o różnym stopniu zróżnicowania (kultury pędowe i kalusowe) prowadzonych na 10 wariantach podłoża Murashige’a i Skoog (MS) o różnej zawartości cytokininy (BAP) i auksyny (NAA), od 0,1 do 3 mg/l, oraz na jednym wariancie bez regulatorów wzrostu, zbadano akumulację wolnych i związanych kwasów fenolowych. Zawartość tych związków oznaczono metodą HPLC-DAD przed i po procesie hydrolizy (2 M HCl, 2 godziny). Spośród piętnastu badanych kwasów fenolowych w badanych ekstraktach stwierdzono obecność ośmiu: kwasu chlorogenowego, kwasu 3,4-dihydroksy-fenylooctowego, kwasu p-hydroksybenzoesowego, kwasu kawowego, kwasu neochlorogenowego, kwasu protokatechowego, kwasu rozmarynowego oraz kwasu syryngowego.Maksymalna całkowita zawartość związków uzyskana w kulturach in vitro (kultury pędowe) równa 202,46 mg/100 g s.m. była 1,3 - krotnie wyższa niż w owocach rośliny macierzystej (146,03 mg/100 g s.m.), lecz 6,9 – krotnie niższa niż w jej liściach (1398,41 mg/100 g s.m.).Oceny owoców i liści A. arbutifolia jako potencjalnych surowców leczniczych i/lub spożywczych dokonano, porównując zawartości kwasów fenolowych w owocach i liściach Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott – aronii czarnoowocowej różnego pochodzenia. Wykazano, że liście A. arbutifolia są bogatszym, a owoce uboższym źródłem kwasów fenolowych w porównaniu z liśćmi i owocami A. melanocarpa.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies