Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza występowania w produktach spożywczych barwników stosowanych również w kosmetykach

Tytuł:
Analiza występowania w produktach spożywczych barwników stosowanych również w kosmetykach
An analysis of the occurrence in food products of dyes that are also used in cosmetics
Autorzy:
Wilusz, Magdalena
Słowa kluczowe:
dyes, food products, cosmetics, haptens, allergic contact dermatitis, systemic reactivation of allergic contact dermatitis\n
barwniki, produkty spożywcze, kosmetyki, hapteny, alergiczny wyprysk kontaktowy, systemowa reaktywacja alergicznego wyprysku kontaktowego.
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Food dyes are common additives in food products. These compounds are haptens, which in the case of skin contact may cause delayed-type hypersensitivity. People who have developed delayed hypersensitivity may suffer from systemic reactivation of contact dermatitis upon repeated exposure to the hapten by oral route. Aim: Analysis of the occurrence of dyes also used in cosmetics in food products available on the Polish market. Material and methods: Compositions of 800 food products have been analyzed. These products were divided into 20 categories, in wchich each 40 products were analyzed. The frequency of occurrence of the dyes in each category was calculated. Results: In the analyzed 800 food products, 33 of 42 food dyes approved in Poland were identified. Twenty-three of them (69%) are used both in food and cosmetics industry. These dyes appeared in the food products 737 times, most frequently in jelly beans (10.9%), candies and caramels (9.7%) and chewing gum (9.0%). Dyes with known sensitizing properties appeared in 52 products (6.5%), most frequently in alcohol products (37% of all products in this category). Conclusions: Food and cosmetics products can contain the same dyes, which as haptens could cause systemic reactivation of contact dermatitis in previously sensitized people. An average food products contains 1 dye. Dyes most frequently occur in jelly beans, candies and caramels and chewing gums. More than one in tree contain dyes used also in cosmetics, and one in ten products contains a dye with known sensitizing properties. Sensitizing dyes are most frequently found in alcohol products.

Barwniki spożywcze są częstymi dodatkami do żywności. Są to związki o charakterze haptenów, które w przypadku kontaktu skórnego mogą wywołać reakcję nadwrażliwości opóźnionej. U osób u których doszło do rozwinięcia alergii opóżnionej, ponowny kontakt z haptenem drogą doustną może wywołać systemową reaktywację alergicznego wyprysku kontaktowego. Cel: Analiza występowania w dostępnych na polskim rynku produktach spożywczych barwników stosowanych również w kosmetykach. Materiał i metody: Analizie poddano skład 800 produktów spożywczych. Produkty te podzielono na 20 kategorii, w obrębie każdej przeanalizowano po 40 produktów. Następnie oceniono częstość występowania barwników w poszczególnych kategoriach produktów spożywczych. Wyniki: Po przeanalizowaniu składu 800 produktów spożywczych, zidentyfikowano łącznie 33 spośród 42 barwników dopuszczonych w Polsce do barwienia żywności. Dwadzieścia trzy z nich (69%) było barwnikami zarówno spożywczymi, jak i kosmetycznymi. Barwniki w produktach spożywczych pojawiły się 737 razy, najczęściej w żelkach (10,9%), cukierkach i karmelkach (9,7%) oraz gumach do żucia (9,0%). Barwniki o znanym działaniu uczulającym występowały ogółem w 52 produktach (6,5%), najczęściej w alkoholach (37,5% wszystkich produktów tej kategorii). Wnioski: Produkty spożywcze i kosmetyczne mogą zawierać te same barwniki, które jako hapteny mogą u osób uprzednio uczulonych prowokować systemową systemową reaktywację alergicznego wyprysku kontaktowego. Produkty spożywcze zawierają przeciętnie 1 barwnik. Barwniki najczęściej występują w żelkach, cukierkach i karmelkach oraz gumach do żucia. Więcej niż 1/3 produktów spożywczych zawiera barwniki stosowane również w kosmetykach, a co trzeci spośród nich zawiera barwniki o znanym działaniu uczulającym. Barwniki o znanym działaniu uczulającym najczęściej dodawane są do alkoholi.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies