Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Rolnictwo ekologiczne - prawda czy chwyt marketingowy

Rolnictwo ekologiczne stało się ostatnio tematem wielu dyskusji. W czasach kiedy żywność produkuje się na skalę przemysłową pojawiło się mnóstwo sklepów z artykułami ekologicznymi, a media prześcigają się w poradach i sugestiach dotyczących zdrowego odżywiania. Z roku na rok rośnie liczba gospodarstw przestawiających sposób produkcji na metody ekologiczne. Zyskały one na popularności, jednak konsumenci w Polsce wciąż wybierają produkty oferowane przez supermarkety, gdyż nie stać ich na wygórowane ceny żywności ekologicznej. Nasuwa się jednak pytanie, czy wybierając ekoprodukty płacimy za ich etykietę, czy faktycznie możemy zaufać producentom, że nie zawierają one szkodliwych dla zdrowia substancji chemicznych? Przedmiotem mojej pracy jest przybliżenie zagadnień związanych z rolnictwem ekologicznym, omówienie jego celów i zasad oraz rozpatrzenie zalet i wad tego sposobu gospodarowania. Pokazano rozmieszczenie gospodarstw ekologicznych na świecie, w Europie i w Polsce oraz dostępność ekożywności na rynku. Przedstawiono również opinię na temat tego czy rolnictwo ekologiczne jest autentyczne czy stanowi wyłącznie chwyt marketingowy.

Recently, ecological agriculture became a hot topic. Since food has been produced on industrial scale, number of shops offering organic food has increased, and much more informative programs in media about ecological farming methods are available. The number of farms using ecological farming methods has been increasing every year. Eco-products become more popular among Polish customers, but still less chosen in shops because of their high prices. Furthermore, there is always some doubt; do we really buy healthy food without chemicals or is it just a label? The aim of presented thesis is to outline issues concerning ecological farming, discuss its goals and principles, as well as to analyze its advantages and disadvantages. This work –characterizes the organic farms locations throughout the world, Europe and Poland and discusses the availability of ecological food on the market. This paper presents the author’s personal opinion about ecological farming and tries to answer the question whether it is an actual phenomenon or barely an advertising gimmick.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies