Tytuł pozycji:
Evaluate the relationship between selected psychosocial determinants and the frequency of making by pregnant women behaviors associated with Toxoplasma gondii infection
- Tytuł:
-
Evaluate the relationship between selected psychosocial determinants and the frequency of making by pregnant women behaviors associated with Toxoplasma gondii infection
Ocena związku pomiędzy wybranymi psychospołecznymi determinantami a częstością podejmowania przez kobiety w ciąży zachowań związanych z zakażeniem Toxoplasma gondii
- Autorzy:
-
Mrożek, Monika
- Słowa kluczowe:
-
toksoplazmoza, zachowania prewencyjne, zachowania ryzykowne, postrzegane korzyści, postrzegane narażenie, model przekonań zdrowotnych
toxoplasmosis, preventive behaviors, risk behaviors, perceived benefits, perceived exposure, the health belief model
- Język:
-
polski
- Dostawca treści:
-
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Toksoplazmoza jest problemem zdrowotnym, który niesie ze sobą negatywny wpływ na jakość życia osób, które na nią zachorują. Jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży, ponieważ pierwotniakiem Toxoplasma gondii może zostać zarażone nienarodzone jeszcze dziecko. Celem tej pracy było zbadanie istnienia związków pomiędzy dwiema psychospołecznymi determinantami zachowań zdrowotnych (spostrzeganym narażeniem i spostrzeganymi korzyściami płynącymi z danego zachowania) a częstością podejmowania wybranych zachowań prewencyjnych lub ryzyka. Do badań wykorzystano przygotowany w tym celu kwestionariusz ankiety, który opierał się na modelu przekonań zdrowotnych (HBM- Health Belief Model). Badaniem objęto 100 kobiet ciężarnych, przebywających na oddziale położnictwa i perinatologii w Krakowie. Następnie dzięki analizie statystycznej zbadano istnienie związku pomiędzy postrzeganym narażeniem lub korzyścią wynikającym z danego zachowania a częstością podejmowania zachowań prewencyjnych i ryzykownych przez kobiety w ciąży. Podsumowując: Wraz ze wzrostem spostrzeganej, osobistej korzyści wynikającej z podejmowania takich zachowań jak: mrożenie mięsa przed przyrządzeniem posiłku, mycie dłoni po każdej wykonanej czynności, mycie warzyw i owoców przed zjedzeniem oraz czyszczenia kociej kuwety w ochronnych rękawicach, wzrasta częstość podejmowania takich zachowań przez kobiety w ciąży. Wraz ze wzrostem spostrzeganego, osobistego zagrożenia wynikającego z jedzenia surowego mięsa, maleje częstość podejmowania takiego zachowania przez respondentki. Aby zapobiegać nowym przypadkom zachorowań na toksoplazmozę trzeba w edukacji kobiet zwrócić szczególną uwagę na te zachowania prewencyjne w przypadku których respondentki nie postrzegały korzyści z ich podejmowania (zakładanie rękawic ochronnych podczas pracy w ogrodzie, mycie sprzętu kuchennego ciepłą wodą z detergentem po każdym przyrządzonym posiłku). W przypadku zachowania ryzykownego (karmienie kota surowym mięsem) należałoby bardziej podkreślić zagrożenie z nim związane zarówno dla zdrowia kobiet jak i dziecka, którego oczekują.
Toxoplasmosis is a health problem that carries a negative impact on the quality of life of people who become sick at her. It is particularly dangerous for pregnant women because the protozoan Toxoplasma gondii can be infected unborn child. The aim of this study was to investigate the existence of links between the two psychosocial determinants of health behavior (spostrzeganym exposure and as perceived benefits of the behavior) and the frequency of making some of prevention or risk. Were used for this purpose prepared a questionnaire, which was based on the health belief model (HBM- Health Belief Model). The study included 100 pregnant women residing in the department of obstetrics and perinatology in Krakow. Then, through statistical analysis examined the association between perceived exposure or benefit resulting from the behavior and the frequency of taking preventive and risky behavior by pregnant women. In summary: With the increase in perceived, the personal benefit of the making of such behaviors as freezing meat before cook a meal, wash hands after each activity, washing fruits and vegetables before eating and cleaning the cat litter box in protective gloves, increasing the frequency of making such behavior by women pregnant. With the increase in perceived personal risk arising from eating raw meat, decreases the frequency of making such behavior by the respondents. In order to prevent new cases of cases of toxoplasmosis in the education of women must pay special attention to these preventive behaviors for which respondents perceived no benefits from their making (donning protective gloves when working in the garden, kitchen equipment washing with warm water and detergent after each Cook up a meal). In the case of risky behavior (feeding a cat raw meat) would further emphasize risk associated with it, both for the health of women and children whose expected.