Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The occurrence of fragrances and preservatives known to have sensitizing or irritating potential in make-up cosmetics. ("colour cosmetics").

Research Background: The risk of hypersensitivity and contact allergy extends along with the increase in the number of cosmetics used to improve appearance. Objective: The aim of this study was to analyze the stated composition of cosmetic products designed to change the appearance ("colour cosmetics") for the presence of fragrance ingredients and preservatives known to have sensitizing and irritating potential. Materials and methods: Cosmetics designed to improve appearance were divided into 3 categories: "colour cosmetics" for eyes, face and lips. There was conducted an analysis of the composition of products designed to change the appearance for the presence of fragrance ingredients and preservatives known to have sensitizing and irritating potential. The results were compared by means of the statistical test (ANOVA) for three independent assays.Results: Of all the 180 (100%) analyzed “colour cosmetics”, 139 (77.2%) contained fragrances with known sensitizing or irritating potential. Preservatives were found in 154 (85.5%) out of the 180 analyzed cosmetic products, 51 of which (85%) from 60 "colour cosmetics" for eyes, 59 (98.3%) from 60 "colour cosmetics" for face and 44 (73.3%) from 60 "colour cosmetics" for lips. The most fragrances (0 to 18) and preservatives (0 to 11) in a single product were present in the "colour cosmetics" for face.Conclusion: Virtually all cosmetics designed to change the appearance ("colour cosmetics" for eyes, face and lips) contain fragrances and preservatives known to have sensitizing or irritating potential. "Colour cosmetics" for face contain the biggest number of "problematic" substances, whereas “colour cosmetics” for eyes contain relatively the least.

Motyw podjęcia badań: Wraz ze wzrostem ilości zużywanych kosmetyków do poprawy wyglądu, rośnie ryzyko wystąpienia reakcji nadwrażliwości i alergii kontaktowej. Cel: Celem pracy była analiza deklarowanego składu produktów kosmetycznych do zmiany wyglądu ("kosmetyki kolorowe") pod kątem występowania składników zapachowych i konserwantów o znanym potencjale uczulającym i drażniącymMateriał i metody: Kosmetyki do poprawy wyglądu podzielono na 3 kategorie: „kosmetyki kolorowe” do oczu, do twarzy i do ust. Przeprowadzono analizę deklarowanego przez producentów składu kosmetyków pod kątem częstości występowania składników zapachowych i konserwantów o znanym potencjale uczulającym i drażniącym. Porównano różnice między rozkładem wyników w poszczególnych kategoriach za pomocą testu statystycznego (ANOVA) dla trzech prób niezależnych. Wyniki: Spośród wszystkich 180 (100%) analizowanych „kosmetyków kolorowych” 139 (77,2%) zawierało substancje zapachowe o znanym potencjale uczulającym lub drażniącym. Konserwanty stwierdzono w 154 (85,5%) ze 180 analizowanych produktów kosmetycznych, z czego 51 (85%) spośród 60 „kosmetyków kolorowych” do oczu, 59 (98,3%) z 60 „kosmetyków kolorowych” do twarzy i 44 (73,3%) z 60 „kosmetyków kolorowych” do ust. Najwięcej substancji zapachowych (od 0 do 18) i konserwujących (od 0 do 11) w pojedynczym produkcie występowało w „kosmetykach kolorowych” do twarzy.Wnioski: Praktycznie wszystkie kosmetyki do zmiany wyglądu („kosmetyki kolorowe” do oczu, do twarzy i do ust) zawierają składniki zapachowe i konserwanty o znanym działaniu uczulającym lub drażniącym. Najwięcej substancji „problematycznych” zawierają „kosmetyki kolorowe” do twarzy, a stosunkowo najmniej „kosmetyki kolorowe” do oczu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies