Tytuł pozycji:
Comparison of dietary habits of patients with chronic and acute ischemic heart disease
WstępChoroby układu sercowo-naczyniowego stanowią jeden z najpoważniejszych problemów medycyny współczesnej. Ważnym, jednakże relatywnie słabo poznanym, elementem jest nieprzestrzeganie terapeutycznych zaleceń pomimo zdefiniowanego zagrożenia dla zdrowia. Nieprzestrzeganie zaleceń przez chorych ma istotne konsekwencje zdrowotne, a dodatkowo przynosi znaczne straty społeczne i ekonomiczne.CelCelem podjęcia badań była ocena czy nawyki żywieniowe w grupach przewlekłej oraz ostrej postaci choroby niedokrwiennej serca są różne oraz sprawdzenie czy nawyki te są zgodne z wytycznymi żywienia w chorobie niedokrwiennej serca (ChNS). Badana grupa i metodyDo badania włączono 63 pacjentów I Kliniki Kardiologii i Elektrokardiologii Interwencyjnej oraz Nadciśnienia Tętniczego UJ CM w Krakowie. W zależności od postaci choroby niedokrwiennej serca osoby te zostały przydzielone do jednej z dwóch grup badawczych przewlekłej oraz ostrej postaci choroby niedokrwiennej serca. W grupie przewlekłej postaci ChNS było 32 osoby, natomiast w grupie ostrej postaci ChNS było 31osób. Do badania włączono dwukrotnie więcej mężczyzn (42 os.) niż kobiet (21 os.). Średnia wieku wszystkich badanych wynosiła 67,65±11,2 lat. Wśród badanych z przewlekłą postacią choroby niedokrwiennej serca (PChNS) średni wiek wynosił 70±10 lat, natomiast w grupie z ostrą postacią choroby niedokrwiennej serca (OZW) 66±12 lat. Informacje na temat statusu społeczno- ekonomicznego, stanu zdrowia chorego oraz parametrów oceniających stan odżywienia pacjentów uzyskane zostały w oparciu o autorski kwestionariusz osobowy. Informacje na temat nawyków żywieniowych uzyskano przy użyciu ankiety żywieniowej opartej o kwestionariusz zachowań żywieniowych i opinii. Ankieta żywieniowa zawierała pytania dotyczące nawyków żywieniowych oraz wiedzy żywieniowej w kontekście chorób niedokrwiennych serca. Nawyki żywieniowe wśród badanych odnoszono do „Europejskich wytycznych dotyczących zapobieganiu chorób serca i naczyń w praktyce klinicznej na 2012 rok” oraz wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) „Żywienie w Chorobie niedokrwiennej serca”. Analizę statystyczną wykonano przy użyciu programu STATISTICA 10.WynikiRóżnice w nawykach żywieniowych pomiędzy badanymi grupami wykazano w 3/24 nawykach. Różnice te dotyczyły ilości posiłków spożywanych wciągu dnia (p=0,02), częstości spożycia owoców (p=0,04) oraz produktów najczęściej podjadanych w przypadku wyboru owoców i warzyw (p=0,02). Wśród ogółu badanych najlepsze wyniki, na poziomie średniego stosowania się do zaleceń żywieniowych miały miejsce w przypadku 5/14 wytycznych. Średni poziom stosowania się ogółu wyznaczono dla wytycznych: spożycia owoców kilka razy dziennie (55,6%), stosowania gotowania, duszenia i pieczenia jako głównych technik kulinarnych (55,6%), spożycia mięsa głównie drobiowego (68,3%), eliminacji słodzonych napojów z diety (69,8%), Spożycia alkoholu w ilości ≤2 drinków w na dzień u mężczyzn (64%). Pozostałe parametry mieszczą się w przedziale niskiego lub bardzo niskiego stosowania się do zaleceń żywieniowych. Stosowanie się do zaleceń w bardzo niskim stopniu miało miejsce w przypadku 4/13 wytycznych: spożywania 5 posiłków dziennie, stosowania produktów zbożowych jako podstawy diety, spożywania 5 porcji warzyw i owoców dziennie oraz spożywania mleka i jego przetworów kilka razy dziennie. Ponad to badania wykazały, że edukacji na temat zalecanego sposobu żywienia w chorobie niedokrwiennej serca nie uzyskało w ogóle w całym przebiegu choroby aż 56,3% wszystkich badanych.WnioskiNawyki żywieniowe osób chorujących na ChNS oraz OZW, nie są zgodne wytycznymi żywieniowymi dla choroby niedokrwiennej serca. Pomiędzy badanymi grupami wykazano różnice w 12,5% testowanych nawyków żywieniowymi. Edukacji na temat zalecanego sposobu żywienia w chorobie niedokrwiennej serca nie uzyskało w ogóle w całym przebiegu choroby aż 56,3% wszystkich badanych.
IntroductionCardiovascular system diseases are one of the most serious problems of modern medicine. An important, but relatively poorly understood element is a low level of compliance to the guidelines of nutrition, in spite of defined health risks. Non-compliance by large group of patients has important health implications and in addition brings significant social and economic losses.ObjectivesThe aim was to undertake research if eating habits in groups of chronic and acute ischemic heart disease are different and to check whether they are in conformity with the guidelines of nutrition in ischemic heart disease (IHD)Patients and methodsThe study included 63 patients of 1st Department of Cardiology and Interventional Electrocardiology and Hypertension, Institute of Cardiology, Jagiellonianan University Medical College in Krakow. Depending on the form of ischemic heart disease these people were assigned to one of two research groups of chronic and acute ischemic heart disease. In the group of chronic IHD was 32 people, while in the group of acute ischemic heart disease was 31people. The study included twice as many men (42 pp.) than women (21 pp.). The average age of all patients was 67.65 ± 11.2 years. Among subjects with chronic ischemic heart disease (CIHD), the average age was 70 ± 10 years, while in the group with acute ischemic heart disease (ACS) it was 66 ± 12 years. Information on the socio-economic status, health status and parameters of assessing the patient's nutritional status have been obtained based on the author's personal questionnaire. Information on eating habits were obtained using a questionnaire-based nutritional eating behavior questionnaire and opinion. Nutritional survey included questions regarding eating habits and nutrition knowledge in the context of ischemic heart disease. Eating habits among respondents was related to the 'European guidelines for prevention of cardiovascular diseases in clinical practice for 2012’and the guidelines of Food and Nutrition Institute- ‘Nutrition in ischemic heart disease.’ Statistical analysis was performed using STATISTICA 10.ResultsThe differences in eating habits between the two groups was demonstrated in 3/24 habits. These differences concerned the quantity of food consumed during daytime (p=0.02) frequency of consumption of fruit (p = 0.04) and the products most often picked to snack in the case of selection of fruits and vegetables (p = 0.02). Among all respondents the best results at the level of average adherence to dietary guidelines have occurred for 5/14 guidelines. The average level of compliance with the general guidelines set for: the consumption of fruit several times a day (55.6%), use of cooking, stewing and baking as a major culinary techniques (55.6%), mainly poultry meat consumption (68.3%), elimination sweetened beverages from the diet (69.8%), consumption of alcohol in the amount of ≤2 drinks per day in men (64%). Other parameters are within the range of low or very low adherence to dietary guidelines. Adherence to the recommendations in a very low level was the case with 4/13 guidelines: eating 5 meals a day, the use of grain products as the basis of the diet, consuming 5 servings of fruits and vegetables per day, and consumption of milk and milk products several times a day. Beyond that studies have shown that education about diet recommended in ischemic heart disease has not obtained at all among the course of the disease until 56.3% of all respondents.ConclusionsEating habits of people suffering from CHD and ACS are not consistent to dietary guidelines for coronary heart disease. The differences in eating habits between the groups was demonstrated in 12.5% of the tested dietary habits. Education on the recommended diet in ischemic heart disease has not obtained at all among the course of the disease up 56.3% of all respondents.