Tytuł pozycji:
The study of knowledge of women in the second and third trimester od pregnancy, concerning selected benefits of breastfeeding.
Wprowadzenie. Korzyści jakie naturalne karmienie zapewnia dziecku i matce sąniepodważalne. Kobiecy pokarm, dzięki obecności specyficznych wartości odżywczychi zbilansowaniu pod względem jakościowym i ilościowym jest jedynym sposobemżywienia niemowląt i małych dzieci zapewniającym im optymalny rozwój. Ponadtostanowi on czynnik pełniący ochronną rolę w kwestii wystąpienia chorób o podłożudietetycznym bądź takich, w przypadku których żywienie stanowi główną metodępostępowania leczniczego. Aby proces laktacji był wdrażany prawidłowo niezbędne jestposiadanie przez matkę odpowiedniego zasobu wiedzy, uzyskanego z wiarygodnychi wartościowych źródeł.Cel pracy. Celem pracy było zbadanie wiedzy kobiet w II i III trymestrze ciąży,dotyczące wybranych korzyści karmienia piersią.Materiał i metody. Metodą badawczą była ankieta autorska, składająca się z 13 pytańz zakresu wiedzy o zaletach karmienia naturalnego. Badania przeprowadzono w okresieod grudnia 2014 do kwietnia 2015 na grupie 146 ciężarnych pacjentek oddziałupatologii ciąży Kliniki Neonatologii Szpitala Uniwersyteckiego Collegium MedicumUniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, oraz Szkoły Rodzenia i oddziału PatologiiCiąży Szpitala Wojewódzkiego nr 2 im. św. Jadwigi Królowej w Rzeszowie.Wyniki. Zdecydowana większość ankietowanych planuje karmić dziecko piersią(94,5%). Jedynie 16,44% kobiet posiadało pełną wiedzę dotyczącą korzyści jakiekobiece mleko przynosi im i dziecku. Główne źródło wiedzy respondentek stanowiłInternet (56,85%)Wnioski. W oparciu o analizę zebranego materiału wynika, że badane kobiety posiadałyniewystarczającą wiedzę odnośnie wpływu naturalnego pokarmu na dziecko i matkę.Dowodzi to o istotności prowadzenia profesjonalnej edukacji, dostosowanej do potrzebkobiet w okresie laktacji.
Introduction. The benefits of natural feeding for the child and his mother areindisputable. Feminine milk, thanks to the presence of specific nutrients and balance interms of quality and quantity is the only way of feeding infants and young children thatensure their optimal development. Furthermore, it is a protective factor in term of dietrelated diseases, or those in which the diet is the main method of treatment. To makesure that the process of lactation was implemented properly it is essential for mother tohave adequate amount of knowledge obtained from reliable and valuable sources.Aim of the study. The aim of the study was to investigate the knowledge of women inthe second and third trimester of pregnancy, on selected benefits of breastfeeding.Materials and methods. The research method was author survey consisting of 13questions concerning knowledge about the benefits of breast-feeding. The study wasconducted in the period from December 2014 to April 2015 on a group of 146 pregnantpatients of pregnancy pathology department of Neonatology Clinic of UniversityHospital of Collegium Medicum Jagiellonian University in Krakow, birth school andpregnancy pathology department of Regional Hospital No. 2 them. St. Jadwiga inRzeszow.Results. The vast majority of respondents plan to breastfeed (94.5%). Only 16.44% ofthe women had full knowledge of the benefits that women milk brings for them andtheir baby. The main source of knowledge was the Internet (56.85%)Conclusions. Based on the analysis of the collected material, it is apparent that thesurveyed women have insufficient knowledge about the effects of mother milk for thebaby and themself. This proves about the importance of providing professionaleducation, tailored for the needs of lactating women.