Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Rodzaj i ilość węglowodanów w diecie u chorych z cukrzycą typu 2 z uwzględnieniem wiedzy pacjentów i przestrzegania zasad leczenia dietetycznego

Tytuł:
Rodzaj i ilość węglowodanów w diecie u chorych z cukrzycą typu 2 z uwzględnieniem wiedzy pacjentów i przestrzegania zasad leczenia dietetycznego
The type and amount of carbohydrate in the diet in patients with type 2 diabetes mellitus, taking into account patient knowledge and compliance with the rules dietary treatment.
Autorzy:
Rak, Irmina
Słowa kluczowe:
węglowodany, cukrzyca, wiedza, pacjenci, leczenie dietetyczne,
carbohydrates, diabetes mellitus, knowledge, patients, treatment dietetically,
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Introduction: The role of diet in our life and maintaining good health is invaluable. It is important to our awareness and knowledge about what and how we eat. The essence of the diet is to prevent disease through consolidation patterns of a healthy lifestyle. The beneficial effect of diet can protect us from the risk of many diseases with which we face in the modern world. Moreover, the effect of nutrition on health can be important not only in prophylaxis but also in the process of treatment-emerging diseases. To achieve the objective it’s needed to mobilize patient and ones knowledge that will allow the implementation of proper nutrition.Objective: To evaluate carbohydrate intake in the population of patients with type 2 diabetes and checking patients about their knowledge, and also whether they comply with the rules of diet in type 2 diabetes.Material and method: In this study, knowledge about the principles of proper nutrition among patients was tested. Eating habits of people participating in the study were tested. The study was conducted in diabetes clinics in Krakow. To the study have been qualified individuals with type 2 diabetes. This paper presents the results of the survey and the 24-hour interview about proper nutrition and eating habits of people with type 2 diabetes. Among the 50 people there was 25 (50%) women and 25 (50%) men, with the majority of the rural population and an average age among women about 70 years and among men 65 years. To achieve the objective of the research there was developed a questionnaire that included personal questionnaire with questions related to gender, age, height, weight, place of residence, education, economic activity and with whom the person is living. The second part concerned the prevalence of type 2 diabetes, conditions associated with this disease and questions about patient knowledge regarding to diabetes type 2. The last feature was the 24-hours interview, which was necessary to analyze current nutritional status of people with type 2 diabetes.Results: The results demonstrate that in more than half of the respondents weigh was too high. The most common comorbid disorder were hypertension, coronary artery disease and diabetic retinopathy. Despite reported by respondents fairly good knowledge about the principles of nutrition, its use by patients with type 2 diabetes in daily life raises many objections. Quite a large proportion of the respondents are not aware of how should be basic principles of nutrition in diabetes type 2 and therefore eating behavior in this matter is not satisfactory. Almost half of the respondents consume too many products containing high glycemic index in the diet, which may increase rate of complications of diabetes.Conclusion: In conclusion of this work it can be concluded, that despite the demonstrated fairly good knowledge about nutrition, using them by patient in daily life raises many objections. Among respondents in many cases knowledge of nutrition does not transfer into proper eating behavior. This may indicate a lack of awareness, that proper nutrition can have a positive impact on their health and lack of motivation for following diet. A large proportion of respondents do not have knowledge about the basic principles of nutrition in diabetes type 2.

Wprowadzenie: Rola diety w naszym życiu i utrzymaniu dobrej kondycji zdrowotnej jest nieoceniona. Ważna jest nasza świadomość i wiedza na temat tego, czym i jak się odżywiamy. Istotą diety jest zapobieganie chorobom poprzez utrwalanie wzorców zdrowego stylu życia. Korzystne działanie diety może nas uchronić przed ryzykiem wystąpienia wielu chorób, z jakimi borykamy się we współczesnym świecie. Ponadto wpływ żywienia na zdrowie może mieć znaczenie nie tylko w profilaktyce, ale również w samym procesie leczenie już zaistniałego schorzenia. Do osiągnięcia celu potrzebna jest mobilizacja chorego oraz odpowiednia jego wiedza, która pozwoli na wdrożenie prawidłowego sposobu odżywiania.Cel: Ocena spożycia węglowodanów w populacji osób chorych na cukrzycę typu 2, oraz sprawdzenie pacjentów na temat ich wiedzy, a także czy przestrzegają zasad diety w cukrzycy typu 2.Materiał i metodyka badań: W niniejszej pracy badano wiedzę pacjentów na temat zasad prawidłowego żywienia. Badano również nawyki żywieniowe osób biorących udział w badaniu. Badania przeprowadzono w poradniach diabetologicznych miasta Krakowa. Do badań zostały zakwalifikowane osoby z cukrzycą typu 2. W niniejszej pracy przedstawiono wyniki badania ankietowego, oraz wywiadu 24- godzinnego na temat prawidłowego żywienia, oraz nawyków żywieniowych osób z cukrzycą typu 2. Wśród 50 osób znalazło się 25 (50%) kobiet i 25 (50%) mężczyzn, z przewagą osób zamieszkujących wieś oraz średnią wieku u kobiet 70lat, a mężczyzn 65lat. Dla zrealizowania celu pracy opracowana został ankieta, która zawierała kwestionariusz osobowy z pytaniami. Pytania dotyczyły płci, wieku, wzrostu, masy ciała, miejsca zamieszkania, wykształcenia, aktywności zawodowej, oraz z kim dana osoba zamieszkuje. Druga część dotyczyła występowania cukrzycy typu 2, schorzeń związanych z tą chorobą, oraz pytania dotyczące pacjentów odnośnie wiedzy na temat cukrzycy typu 2. Ostatnim elementem był wywiad 24-godzinnny, który był niezbędny aby móc przeanalizować aktualny stan odżywienia osób chorych na cukrzycę typu 2. Wyniki: Wyniki pokazują, iż u ponad połowy badanych występowała zbyt wysoka masa ciała. Najczęstszym schorzeniem współwystępującym było nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, oraz retinopatia cukrzycowa. Pomimo wykazanej przez badanych dość dobrej wiedzy na temat zasad prawidłowego żywienia, jej wykorzystanie przez chorych z cukrzycą typu 2 w życiu codziennym budzi wiele zastrzeżeń. Dość duża część ankietowanych nie jest świadoma, jak powinny wyglądać podstawowe zasady żywienia w przebiegu cukrzycy typu 2 i w związku z tym zachowania żywieniowe w tej kwestii nie są zadawalające. Prawie połowa badanych spożywa zbyt dużą ilość produktów w diecie zawierających wysoki indeks glikemiczny, co może wpływać na wzrost częstości powikłań cukrzycy. Wnioski: W podsumowaniu omówionych w niniejszej pracy wyników można stwierdzić, że mimo wykazanej dość dobrej wiedzy na temat żywienia, jej wykorzystanie przez chorych z cukrzycą typu 2 w życiu codziennym budzi wiele zastrzeżeń. Wśród badanych osób w wielu przypadkach znajomość zasad żywienia nie przekłada się na prawidłowe zachowania żywieniowe. Może to świadczyć o braku świadomości, iż prawidłowe żywienie może korzystnie wpłynąć na stan ich zdrowia, oraz braku motywacji do stosowania diety. Duża część ankietowanych, nie dysponuje wiedzą dotyczącą podstawowych zasad żywienia w przebiegu cukrzycy typu 2.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies