Tytuł pozycji:
Podaż błonnika w diecie a nasilenie objawów u osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna
Introduction: Nutrition knowledge is a very important part in the process of treating patients with Crohn's disease. The supply of dietary fiber in the patient's diet is a subject of many discussions between dieticians and doctors. Gaining informations about the fiber consumption on the quality and quantity level and its influence on the intensity of the disease symptoms might favor keeping Crohn's disease in the remission.Aim: Main aim of this research was to compare fiber consumption among patients with Crohn's disease in the remission and disease's exacerbation period and to evaluate the dependance between the amount of consumed fiber and the appearance of the symptoms.Materials and methods: Questionnaires concerning the patients diet in the past were given to 81 patients, between november 2014 and april 2015, with Crohn's disease. 49 patients were in the remission and 32 in the exacerbation of the disease. This research tested the fiber consumption by the quesonnaire concerning the frequency of the consumption of products which included fiber.Results: Research showed that the average amount of fiber consumed among subjects with the exacerbation of the disease during last month was 27,5g and 20,9g among patients in remission. The amount of consumed fiber did not influence much on the intensity of the symptoms connected with Crohn's disease. Higher supply of the fiber during last year in the diet of patients with the exacerbation of the disease was connected with the higher cereal products consumption, which provided signifcant amount of insoluble fraction of the fiber.Conclusion: The influence of the high fiber consumption on the intensity of Crohn's disease symptoms remains unclear. Many researches present contradictory results. However, the ideas that insoluble fraction of the fiber may lead to the intensification of the Crohn's disease symptoms and that higher consumption of the soluble fiber favor the remission of the disease seems to be justified conlusions.
Wprowadzenie: Wiedza z zakresu żywienia stanowi ważny element terapii osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna (ChLC). Podaż błonnika pokarmowego w diecie osób chorych jest tematem dyskusji dietetyków i lekarzy. Uzyskanie informacji na temat wpływu ilościowego i jakościowego spożycia włókna pokarmowego na nasilenie objawów choroby, może sprzyjać utrzymaniu remisji choroby.Cel: Głównym celem badania było porównanie spożycia błonnika pokarmowego wśród chorych w okresie remisji i zaostrzenia ChLC oraz określenie zależności między ilością spożywanego błonnika a występującymi objawami. Materiały i metody: Badanie ankietowe o charakterze retrospektywnym przeprowadzono wśród 81 osób z rozpoznaną ChLC w okresie listopad 2014r. – kwiecień 2015r. W skład grupy badanych wchodziło 49 osób będących w trakcie remisji choroby oraz 32 osób w okresie zaostrzenia choroby. W badaniu oceniano ilościowe spożycie błonnika pokarmowego w okresie ostatniego miesiąca za pomocą kwestionariusza częstości spożycia produktów zawierających błonnik pokarmowy z modyfikacją własną oraz szacowano zwyczajowe spożycie tych produktów za pomocą ankiety z pytaniami dotyczącymi okresu ostatniego roku.Wyniki: Oceniając ilość spożywanego błonnika pokarmowego w okresie miesiąca poprzedzającego badanie w grupie badanych wśród chorych z zaostrzeniem uzyskano średni wynik 27,5g włókna oraz 20,9g błonnika u osób w okresie remisji choroby. Ilość spożywanego błonnika nie wpływała istotnie na nasilenie dolegliwości związanych z chorobą. Wyższa podaż błonnika w diecie w okresie ostatniego roku u osób z grupy zaostrzeniem wiązała się ze zwiększonym spożyciem produktów zbożowych dostarczających znaczne ilości frakcji nierozpuszczalnej włókna pokarmowego. Wnioski: Wpływ wysokiego spożycia błonnika na nasilenie objawów ChLC pozostaje niejasny. Liczne badania wykazują sprzeczne wyniki w tej kwestii. Zasadnym spostrzeżeniem wydaje się wniosek, iż frakcja nierozpuszczalna błonnika pokarmowego może prowadzić do nasilenia objawów związanych z chorobą, a zwiększone spożycie błonnika rozpuszczalnego sprzyja utrzymaniu remisji choroby.