Celem pracy jest ocena, czy uprawianie sportu wiąże się ze zdrowym odżywianiem, na podstawie analizy diety studentów Akademickiego Związku Sportowego UJ Collegium Medicum w porównaniu do studentów nieuprawiających sportu.Grupa badana objęła 30 studentów należących do Akademickiego Związku Sportowego Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum, a grupa kontrolna 30 Studentów Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum, nie uprawiających regularnie aktywności fizycznej i nie należących do Akademickiego Związku Sportowego UJ CM.Badanie opierało się na zbieraniu danych ankietowych w obu grupach, przeprowadzone zostało od lutego do kwietnia 2015 roku, w Krakowie. Badanie zostało przeprowadzone przez rozdanie badanym osobom samodzielnie opracowanych kwestionariuszy.Wykorzystano następujące narzędzia badawcze: ankieta żywieniowa, wywiad 24- godzinny, test wiedzy na temat diety zalecanej w profilaktyce chorób układy krążenia. Dane z wywiadu 24-godzinnego wprowadzono do programu DierPro2015. Analiza statystyczna została przeprowadzona w programie STATISTICA version 10. Do analizy statystycznej wykorzystano następujące testy: statystyki opisowe, Chi2, Chi2 Pearsona, Chi2 z poprawką Yatesa, T-studenta dla zmiennych niezależnych, Shapiro-Wilka, Levene'a, U Manna-Whitneya.Wyniki: Zawartość tkanki tłuszczowej w grupie AZS wyniosła średnio 15,7% i była istotnie statystycznie niższa niż w grupie kontrolnej, gdzie średnia zawartość tkanki tłuszczowej wyniosła 19,9%. W grupie kontrolnej słonych przekąsek nie podjadało 16 osób, (64%), a podjadało 9 osób, co stanowiło 36% grupy. W grupie AZS słodzenie napojów zadeklarowało 8 osób (26,7%), a nie słodziło 22 osoby (73,3%). W grupie kontrolnej napoje słodziło 18 osób (60%), a nie słodziło 12 osób (40%).Mediana wypijanej wody w grupie AZS wynosiła 1908 ml i była istotnie wyższa od mediany w grupie kontrolnej, która wynosiła 1364 ml. Średnia ilość białka ogółem w diecie w grupie AZS wynosiła 112g i była istotnie statystycznie wyższa od średniej w grupie kontrolnej, która wynosiła 94g. Osoby z grupy AZS wykazywały większy procentowy udział białka w diecie ( 19,5%) niż osoby z grupy kontrolnej (15%).Nie stwierdzono istotnego statystycznie związku między przynależnością do AZS-u a wynikami z testu wiedzy na temat diety zalecanej w prewencji chorób układu krążenia, w porównaniu do grupy kontrolnej.Wnioski: Grupa studentów należących do AZS-u nie różniła się istotnie statystycznie od grupy kontrolnej jeśli chodzi o sposób żywienia. Wiedza studentów na temat diety w prewencji chorób układu krążenia była bardzo podobna w obu grupach, fakt uprawiania aktywności fizycznej nie miał znaczenia w tej kwestii. Podsumowując warto zauważyć, że wyniki obu grup mogą być podobne, dlatego że obie grupy były bardzo podobne do siebie, chociaż zauważono pewne tendencje. Badania warto by rozszerzyć na grupę profesjonalnych sportowców w porównaniu do osób o siedzącym trybie życia.
The main work's objective was an evalutation, if sport practising is connected with healthy nutrition based on a diets analysis of students from the University Sports Associtation UJ Collegium Medicum in comparasion with students who do not practice any sport. Study group included 30 students belonging to the University Sports Associtation (AZS) UJ Collegium Medicum, and control group included 30 students of Jagiellonian University of Collegium Medicum who do not practise regular physical activites and do not belong to University Sports Association UJ CM.The study was based on the questionnary data collected from both groups and took place from February to April 2015 in Cracow.The study was run by distribution of self-made questionnaries to study population.Study tools: nutrition questionnary, 24 hours interview, knowledge test about recommended diet in the prevention of cardiovascular disease.The data of 24hours interview was introduced to DierPro2015 program. Statistic analysis was run in version 10 of STATISTICA program. For the statistical analysis I used the following tests: desriptive statistics, Chi2 Chi2 Pearsona, Chi2 with Yates correction, T-student for independent variables, Shapiro-Wilka's, Levene's, U Manna-Whitney's tests.Results: Content of body fat of AZS athletes amounted to an average 15,7% and was statistically significantly lower than in the control group, where avarage body fat amounted to 19,9%.In the control group salt snacks were not eaten by 16 people (64%) and were eaten by 9 of them what makes 36% of group.In the AZS group sweeting of drinks was declar by 8 people (26,7%) and not sweeting by 22 people (73,3%).In control group 18 people (60%) sweeted drinks and did not sweet 12 people (40%).Median of water drunk in AZS group was 1908ml and was significantly higher than median of control group that was 1364ml.The avarage content of total protein in diet of AZS group equaled 112g and was statistically significantly higher than the avarage in control group that equaled 94g.People from AZS group had more percentage of energetic protein in the diet (19,5%) than people from control group (15%)The relation between the belonging to the AZS and the results from knowledge test about recommended diet in the prevention of cardiovascular disease was not detected, in the comparasion to control group.Conclusion: Group of students belonging to the University Sports Associtation UJ Collegium Medicum did not statisticaly signigicantly differed from control group regarding nutrition. Knowledge of students about recommended diet in the prevention of cardiovascular disease was similar in both groups. The fact of practising phycisal activites did not have an importance in that matter. To sum up, it is worth noting, that study results may be similar in both groups, because members of both groups were very similar to each other. However, some tendencies were noticted. The studies are worthy of repeating and extending on the group of professional athelets in comparison with people with sedentary lifestyle.