Tytuł pozycji:
Nutrition and selected parameters of nutritional status of patients with chronic liver diseases.
Wprowadzenie: Przewlekłe choroby wątroby to duża grupa jednostek chorobowych o różnej etiologii. W trakcie ich przebiegu może dochodzić do zmniejszonego przyjmowania pokarmu, zaburzeń procesu trawienia, wchłaniania składników odżywczych oraz zaburzeń na tle metabolicznym. Wszystkie te czynniki mogą prowadzić do niedoborów żywieniowych i pogorszenia stanu odżywienia pacjenta.Cel: Określenie sposobu żywienia oraz wybranych parametrów stanu odżywienia u pacjentów z przewlekłymi chorobami wątroby.Materiał i metody: W badaniu wzięło udział 60 pacjentów z przewlekłymi chorobami wątroby. Chorobę przewlekłą stwierdzano na podstawie nieprawidłowych wyników badań utrzymujących się przez okres powyżej 6 miesięcy. Pacjenci zostali podzieleni na trzy grupy w zależności od czasu trwania choroby. Ocenę stanu odżywienia oparto na wskaźniku BMI oraz objawach towarzyszących chorobie. Sposób żywienia zbadano za pomocą ankiety żywieniowej oraz kwestionariusza częstości spożycia.Wyniki: Nie stwierdzono statystycznie istotnych różnic (p> 0,05) pomiędzy średnimi wartościami BMI w grupach pacjentów. Niedowagę wykryto u 6 % pacjentów chorujących <= 1 rok oraz u 7 % pacjentów chorujących 1-5 lat. Pacjenci niezależnie od czasu trwania choroby spożywają częściej produkty zbożowe oczyszczone, niż nieoczyszczone oraz sięgają częściej po drób niż po mięso czerwone. Prawie wszyscy pacjenci nie spożywają mleka. Warzywa i mięso preferowane są w formie gotowanej przez większość pacjentów chorujących powyżej 1 roku. Wnioski: Czas trwania choroby nie wpływa istotnie na zmianę wskaźnika BMI u chorych z przewlekłymi chorobami wątroby oraz nie wiąże się ze wzrostem liczby pacjentów ze stwierdzoną niedowagą. Pacjenci wraz z wydłużaniem się czasu trwania choroby zmieniają swoje nawyki żywieniowe, jednak nie wszystkie z nich zgodne są z zaleceniami dietetycznymi.
Background: Chronic liver diseases is a large group of diseases of different etiologies. They may be associated with reduced food intake, reduced absorption of nutrients or digestive and metabolic disorders. All of these factors can lead to nutritional deficiencies and deterioration of the nutritional status of the patient.Aim: To determine nutrition and selected parameters of nutritional status in patients with chronic liver diseases.Material and Methods: The study included 60 patients with chronic liver diseases. Chronic disease were found on the basis of incorrect liver test results persist for more than 6 months. Patients were divided into three groups depending on the duration of the disease. The assessment of nutritional status based on BMI and symptoms associated with the disease. Nutrition was examined by means of questionnaires and nutritional intake frequency questionnaire.Results: No statistically significant differences (p > 0,05) between the mean values of BMI in patients. Underweight was detected in 6% of patients suffering <= 1 year, and in 7% of patients suffering 1-5 years. Regardless of disease duration the patients consume more refined cereal products than unrefined. The poultry is chosen more often than red meat. Almost all patients do not consume milk. Most patients suffering from over one year prefer cooked vegetables and meat.Conclusions: The duration of the disease does not significantly affect the change of BMI in patients with chronic liver diseases and is not associated with increased number of patients with an underweight. Patients with the longer duration of the disease are changing their eating habits, but not all of them are consistent with dietary recommendations.