Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Examination of the frequency of consumption of vegetables and fruits during the winter time, in the diet of people suffering from atherosclerosis.

Tytuł:
Examination of the frequency of consumption of vegetables and fruits during the winter time, in the diet of people suffering from atherosclerosis.
Obecność warzyw i owoców w okresie zimowym w codziennej diecie osób chorujących na miażdżycę
Autorzy:
Balonek, Aleksandra
Słowa kluczowe:
Atherosclerosis, vegetables, fruits, diet
Miażdżyca, warzywa, owoce, dieta
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wprowadzenie. Włączenie owoców i warzyw do diety osób chorujących na miażdżycę, stanowi ważny element ochrony tętnic i dalszej propagacji blaszki miażdżycowej. Cenne składniki zawarte w tych produktach pozwalają obniżyć ryzyko zawałów serca, udarów i zgonów.Cel badań. Zbadanie częstości spożycia i preferencji w wyborze warzyw i owoców w okresie zimowym, w diecie osób chorujących na miażdżycę.Materiał i metodyka. Badanie przeprowadzono wśród 50. osób ze zdiagnozowaną miażdżycą tętnic, hospitalizowanych na Oddziale Klinicznym Chorób Serca i Naczyń w Krakowskim Szpitalu Specjalistycznym im. Jana Pawła II. Wykonane zostało ono przy pomocy autorskiego kwestionariusza ankiety. Struktura wieku badanych mieściła się między 40., a 84. rokiem życia.Wyniki. Osoby z prawidłową masą ciała częściej spożywały niektóre z warzyw i owoców(pomidor, szpinak, gruszka, awokado, winogrono), niż osoby z nieprawidłowymi wartościami masy ciała. Dieta osób chorujących na miażdżycę, będących aktywnymi fizycznie, była bardziej różnorodna pod względem zawartości warzyw i owoców(częstszy wybór marchwi, papryki, pora, sałaty, ananasa, melona, oliwek, aronii, kiwi oraz orzechów), od diety osób nieaktywnych. Warzywa takie jak jak brokuł, brukselka, czosnek, kabaczek, kalarepa, biała kapusta, koper zielony, por i seler są spożywane częściej przez kobiety, niż przez mężczyzn. Sposób żywienia osób chorujących na miażdżycę z wykształceniem średnim i wyższym był bardziej zróżnicowany pod względem wyborów niektórych warzyw i owoców, niż osób z wykształceniem podstawowym i zawodowym(częściej wybierali oni cukinię, kabaczek, kalarepę, marchewkę, grejpfruty, kiwi, morele, nektarynki, oliwki oraz wiśnie). Chorzy zamieszkujący wsie, częściej wybierali warzywa tradycyjne dla kuchni polskiej polskiej (buraki, kapustę kiszoną), natomiast wśród osób zamieszkujących miasta obserwowano częstszy wybór owoców egzotycznych(awokado, melon, oliwki).Wnioski. Większość osób chorujących na miażdżycę nie pokrywa w pełni zalecanego dziennego spożycia warzyw i owoców. Spożycie tych produktów jest często na zbyt niskim poziomie.

Introduction. The introduction of fruits and vegetables to the diet of people suffering from atherosclerosis, is an important factor of protecting arteries and further propagation of atherosclerotic plaque. Valuable ingredients contained in these products enable to decrease the risk of heart attacks, strokes and deaths.Aim of the study. Examination of the frequency of consumption and preferences in selecting vegetables and fruits during the winter time, in the diet of people suffering from atherosclerosis.Material and methods. The study group consisted of 50 people with diagnosed atherosclerosis, who were hospitalized in the Clinical Department of Cardiac and Vascular Diseases in Pope John Paul II Krakow Specialist Hospital. The survey was carried out with the use of a questionnaire, which was drawn up by the Author. The age structure of respondents was between 40 and 84 years of age.Results. People with appropriate weight have been consuming some of the fruits and vegetables more often (tomatoes, spinach, pear, avocado, grapes), than those with abnormal body weight. The diet of people suffering from atherosclerosis, being physically active, was more diverse in terms of content of fruits and vegetables(more frequent choice of carrots, peppers, leeks, lettuce, pineapples, melons, olives, aronias, kiwis and nuts), than the diet of inactive people. Some vegetables (broccoli, brussels sprouts, garlic, marrow, kohlrabi, white cabbage, dill, leek and celery) are being consumed more often by women than by men. Nourishing habits of people suffering from atherosclerosis having secondary and higher education were more diverse in terms of the choice of certain fruits and vegetables(they choose courgette, marrow, kohlrabi, carrot, grapefruit, kiwi, apricot, nectarines, olives oraz cherries more often) than of those with primary and vocational education. Patients living in villages, were choosing vegetables traditional for Polish cuisine (beets, sauerkraut) more often, whereas more frequent choice of exotic fruit (avocado, melon, olives) was observed among people living in cities.Conclusions. Most of the people suffering from atherosclerosis does not fully cover the recommended daily intake of vegetables and fruits. The level of consumption of these products is often too low.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies