Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Trendy rozwojowe pism lifestyleowych na przykładzie magazynów kulinarnych

Tytuł:
Trendy rozwojowe pism lifestyleowych na przykładzie magazynów kulinarnych
Developmental trends of lifestyle press based on an example of culinary magazines
Autorzy:
Piotrowska, Aleksandra
Słowa kluczowe:
prasa lifestyle'owa, trendy, magazyny kulinarne, slow food
lifestyle press, trends, culinary magazines, slow food
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Praca stanowi analizę rynku prasy lifestyle’owej ze szczególnym uwzględnieniem magazynów kulinarnych i ich roli. Ostatnie lata okazały się owocne dla twórców niezależnych pism należących do segmentu prasy czasu wolnego. W pracy podjęto próbę określenia, jakie miejsce na polskim rynku zajmują nowopowstające periodyki inspirowane czasopismami popularnymi w Zachodniej Europie, Stanach Zjednoczonych czy Australii. W badaniu ich znaczenia istotne jest zwrócenie uwagi na trendy, które przyczyniły się do powstania m.in. omawianych czasopism kulinarnych. Największy wpływ okazały się mieć takie tendencje jak slow food oraz maker movement. Ważne stały się także mody dotyczące wyglądu magazynów, ich estetyki i designu. Podsumowaniem badania wszystkich tych czynników jest studium przypadku dwóch popularnych w Polsce magazynów kulinarnych o tytułach: Smak oraz KUKBUK.

The Bachelor Thesis is the analysis of lifestyle press market with special consideration of culinary magazines and their part. Recent time proved to be productive for creators of independent press belonging to the segment of free time press. Present Thesis is underlies an attempt to define the role of new magazines that are already popular in Western Europe, United States of America or Australia. Contemporary trends present the significant part in the research, especially in terms of culinary press. The most important influence attributes to both slow food and maker movement. What were also significant, was the layout of magazines, their design and aesthetics. To summarise the research and analysis of all the factors above, I decided to pursue a case study of two popular polish culinary magazines: Smak and KUKBUK.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies