Tytuł pozycji:
Tradition of fast in the Roman Catholic Church in Poland and the selected cookbooks from the nineteenth and early twentieth century.
Celem niniejszej pracy jest próba ustalenia relacji pomiędzy nakazywanymi przez Kościół Katolicki terminami zachowywania postu a uwzględnieniem jego praktykowania przez Autorów książek kucharskich z XIX wieku. Post, powtarzany rytualnie w określonych okresach przez całe życie lub jego większość należał do codzienności wielu Polaków, niemniej ślady tych powtarzalnych praktyk są słabo widoczne dla historyka. W swojej pracy w sposób szczególny postanowiłam skoncentrować się na jednym rodzaju źródeł- książkach kucharskich. W celu określenia, kiedy i jak poszczono są one, ze względu na swoją funkcję, wartościowym źródłem. Teksty użytkowe musiały dopasowywać się do oczekiwań czytelników. Wiele książek kucharskich zawierało więc oprócz przepisów kulinarnych, wiele przydatnych dla odbiorcy informacji, również o tym, kiedy wypada post, czyli dzień z którym wiąże się obowiązek przygotowania posiłku innego niż na co dzień.
The aim of this study was to determine the relationship between the Catholic Church terms of fasting and including the practice of fast by the authors of cookbooks from the nineteenth century. Fast, repeated ritually at certain times throughout the whole life or most part of it was an ordinary thing to do for many Poles, but traces of these repetitive practices are poorly visible to the historian. In my study I decided to focus especially on one type of documentation- cookbooks. In order to diagnose the way of fasting, the cookbooks becouse of their function are a valuable source. The texts of cookbooks had to adjust to the expectations of readers. Many cookbooks included recipes as well as many useful information for readers, also about when the fast is; the day that catholics have to prepare a meal other than every day.