Tytuł pozycji:
The effect of glucose and advanced glycation end products on the level of damage to the vascular endothelium expressed as the concentration of nitric oxide in the plasma of patients with diabetes mellitus.
- Tytuł:
-
The effect of glucose and advanced glycation end products on the level of damage to the vascular endothelium expressed as the concentration of nitric oxide in the plasma of patients with diabetes mellitus.
Wpływ poziomu glukozy i końcowych produktów glikacji na stopień uszkodzenia śródbłonka naczyniowego, wyrażony poziomem tlenku azotu w osoczu chorych na cukrzycę
- Autorzy:
-
Kajzer, Małgorzata
- Słowa kluczowe:
-
cukrzyca, hiperglikemia, AGEs, dysfunkcja śródbłonka, tlenek azotu, glutation
diabetes, hyperglycemia, AGEs, endothelial dysfunction,nitric oxide, glutathione
- Język:
-
polski
- Dostawca treści:
-
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy była ocena wpływu glukozy i końcowych produktów zaawansowanej glikacji na uszkodzenie śródbłonka naczyń krwionośnych u osób cierpiących na przewlekłą niewydolność nerek z normo- lub hiperglikemią oraz chorych na przewlekłą niewydolność nerek i cukrzycę z normoglikemią lub hiperglikemią. W pracy wykazano, że podwyższony poziom glukozy i AGEs prowadzi do rozwoju dysfunkcji śródbłonka naczyniowego, czego obrazem jest niski poziom tlenku azotu oraz receptorów dla zaawansowanych produktów glikacji w badanym osoczu. Wykazano również wpływ hiperglikemii na obniżenie stężenia glutationu będącego jednym z najważniejszych przeciwutleniaczy organizmu człowieka.
The aim of the study was to evaluate the effect of glucose and advanced glycation end products on the vascular endothelial dysfunction in patients with chronic renal insufficiency with normo- or hyperglycemia and patients with chronic renal failure and diabetes with normoglycemia or hyperglycemia. Results of the study present that the high level of glucose and AGEs leads to the development of vascular endothelial dysfunction, that in turn is caused by low levels of nitric oxide and receptor for advanced glycation end products in the test plasma. The study also demonstrated the effects of hyperglycemia on decrease in one of the most important antioxidants of the human body, glutathione concentration in plasma.